1K
2020-11-16 421 浏览
发哥粥底海鲜火锅 (观塘)观塘成业街19-21号成业工业大厦地下1号舖今晚放工,朋友带我到这里揾食,位置都可以,在马会位置转个湾一直行就到,而这里同平时食开嘅火锅有啲唔同,就系粥底海鲜火锅,但原来都有好多选择,而朋友选了龙虾,我就选了冰镇鲍鱼,还有自选8款火锅配料,落单后好快就有不同食物上枱,时令炖汤先上,材料十足,入口润喉,再来就系蒜蓉泰酱焗青口,蒜味够加埋泰酱酸辣开胃醒神!火锅配料都差不多一齐出来,生猛龙虾开边上,见到内里充满虾膏,放在锅内滚,肉质弹牙爽口鲜味,十分新鲜,而且够晒虾膏!而其他海鲜有爽口弹牙嘅圣子皇、肉质饱满鲜味十足嘅贵妃蚌、爽口弹牙嘅海虾、啖啖肉嘅多宝鱼片等海鲜在粥底滚熟!当然还有肥美肉味浓郁嘅安格斯牛肩肉,真系好忙碌,不停滚!而任品就系任添,在自助位置取,个人觉得竹庶芧根都系一个唔错嘅选择!去到尾声先系今晚嘅重点,同店员讲就会将粥嘅配料倒进锅内搅匀,个粥新味十足,完全够饱,份量十足!另外墙上嘅装饰都好有香港嘅特色!
发哥粥底海鲜火锅 (观塘)
观塘成业街19-21号成业工业大厦地下1号舖

再来就系蒜蓉泰酱焗青口,蒜味够加埋泰酱酸辣开胃醒神!
当然还有肥美肉味浓郁嘅安格斯牛肩肉,真系好忙碌,不停滚!
另外墙上嘅装饰都好有香港嘅特色!