2022-09-30
好耐冇食铁板烧啦,今日男友生日,食下好嘢庆祝下。左拣右拣之后,见御铁板烧评价唔错,决定试一试啦🤤我哋拣咗Dinner Set E🍽$2988 2人前先来一个🥗烟三文鱼野菜沙律🤭有三种汁选择,番茄🍅蒜汁,柚子汁同 芥末醋,其实三款听落都好开胃,我就拣左我最爱嘅番茄蒜汁🫶沙律菜,日本番茄🍅,青瓜🥒爽脆新鲜,🍅再配埋烟三文鱼,酸酸甜甜,我个肚已经准备好装住嚟紧嘅美食🤣🤣北海道鲜带子配鱼子酱带子好厚身❤️,食落鲜嫩啖啖肉,上面加左矜贵嘅No.2鲟鱼子酱,质感creamy, 佢嘅海水咸鲜味更能带岀带子嘅鲜味🥰日本黄瓜🥒juicy,再索埋个菠菜汁,味道升级。紫苏花和叶可以做个dish嘅装饰之余仲可以同带子一齐食🫶,紫苏叶独特嘅味道同带子好夹,别有一番风味😋🥢南非活鲍鱼配海苔酱鲍鱼好大只,睇住师傅将鲍鱼于铁板上煎,鲍鱼不停挣扎,虽系残忍😟,但代表只鲍鱼好新鲜🙈👍🏼鲍味重,鲍鱼本身海水咸鲜味都够,师傅只系加了少少🤏盐去烹调。食落口感软腍又弹牙,唔会又实又韧🥰,火喉拿捏得相当好,要赞一赞下个海苔忌廉汁,香滑浓厚,沾一啲上鲍鱼,好match!!鲍鱼肝比鲍鱼嘅味更重更香,仲有啲回甘嘅味道。伴碟有鸡冠海海藻,有
左拣右拣之后,见御铁板烧评价唔错,决定试一试啦🤤
先来一个🥗烟三文鱼野菜沙律🤭
日本黄瓜🥒juicy,再索埋个菠菜汁,味道升级。
鲍鱼肝比鲍鱼嘅味更重更香,仲有啲回甘嘅味道。伴碟有鸡冠海海藻,有丰富嘅骨胶原,入口爽口,当然就食哂佢唔好浪费😙
龙虾系鱼缸新鲜捞起,师傅三两下手势就能轻易地将龙虾拆壳👍🏼,煎至七至八成熟,再加上一朵小玫瑰花做靓靓点缀就食得喇,入口爽嫩又鲜甜🤩 ,赞!
龙虾头嘅虾膏攞嚟整埋个汁,成只龙虾嘅精华都喺晒度,每一个部份都冇浪费,再加入海胆和牛油,令成个汁更加creamy同邪恶😋
好大件鸭肝🥹,外层煎至微脆,入口即化,不过油份会比较多,可以夹埋下面嘅青苹果🍏薄片或黑醋一齐食,味道清新又去腻。
油花好靓,卷住香葱炸蒜,煎到五成熟左右就上碟喇,整道菜都好惹味,牛肉入口即溶,伴随爽口嘅葱,不断冲击味蕾🥹,好好食。
伴碟嘅蒜片脆卜卜,夹住同和牛一齐食,口感都唔错。
食咗咁多油腻嘅嘢,饮返一碗热辣辣嘅鲣鱼汤就最适合不过,暖胃又去腻🥰。汤底清澈唔油腻,配料有有海藻水草本菇同有只刺身级北寄贝,个汤味道清甜带甘🤩。
饭粒粒饱满有咬口,同蛋一齐炒至干身,配料有虾🦐,带子,蚬,葱,红萝卜粒,之后再淋上三文鱼籽,鲜甜爆汁,再铺上两层海胆,鲜甜软滑,真系想叫师傅比多少少😆