2016-08-15 576 浏览
平时去开太子都会去基荣小学附近搭车,成日见到间「美x」快餐,但原来行前少少有间茶餐厅,最估唔到茶餐厅都有打边炉,再估唔到有新鲜海鲜。餐厅入面好大,但系冷气劲冻,入去食野真系要带件外套。本身以为系一层层个只海鲜锅,点知原来系将食既新鲜海鲜,放入汤底煮熟来食,汤底系煲粥既粥水来,野食未来,就煲滚个汤底先,等左20分钟,终于上菜!!一大盘海鲜非常壮观,有蟹,蚬,圣子,虾,鱿鱼,龙趸鱼,鲍鱼。 真系有成只蟹比你,厨房帮你拆好晒,蟹肉部分唔多,但系蟹膏劲多,味道鲜甜。蚬好鬼鲜,每粒都好饱满,如果比再大d size会更好,煮完缩到细细粒,但帮成个汤底加晒分,但朋友食到有少少沙。圣子劲大只,size重长过我只手,渌完重系好大条,弹牙爽口。职员推荐我地试下手打牛丸,开头见个样,以为都系普通野,点知质感好爽口,唔会似冻肉铺个种,入面一pat 野,牛丸系慢慢出来。即刻谂起电影莫文蔚拎起木棍打肉丸个幕。鹿儿岛黑豚肉见到系来自日本既猪仔,当然要试下,肉色鲜红,脂肪分布平均,每块都有手心甘大,肉质唔系即化个种,但猪味够浓。粥来啦!职员帮下加粥煮理个汤,但系加得太多水,粥系分量又唔系太多,所以质感似粥水,有少少可

餐厅入面好大,但系冷气劲冻,入去食野真系要带件外套。

鹿儿岛黑豚肉

粥来啦!职员帮下加粥煮理个汤,但系加得太多水,粥系分量又唔系太多,所以质感似粥水,有少少可惜。
2016-08-15