2013-12-24
都唔知点解未够六点半, 食寿司果度已经要等位, 仲要等成十几张, 望落个个都好似坐低食冇耐, 所以都系唔等, 转去另一间食, 而唯一仲有位的就系呢度............. 片皮鸭虽然得两个人, 但见佢有得选择半只, 于是就叫半只试下.............开头仲估佢会净系片皮, 会片少D肉, 因为D肉可以留番做其他𩠌, 但比我预期中多好多肉, 不过只鸭就肥咗少少, 我要刮走D肥膏先包层粉皮食, 咁样就好正, 因为佢个皮都好脆, 而刮走咗层肥膏, 食落冇咁油腻, 可以食多几块, 不过呢度D冷气实在太劲, D粉皮好快吹到又干又冻, 变咗冷盘咁.......... 椒盐南非大鲍鱼呢个成七十几蚊, 以为真系好大只, 点知..............好似只羮咁大, 不过又几好食, 第一次食椒盐鲍鱼, 佢仲比埋刀叉你剧, 感觉好得意, 最意想不到就系佢个鲍鱼壳洗得好干净, 用嚟装番只鲍鱼, 个底仲有D炸米粉tim~~ 我估个鲍鱼系先蒸熟, 然后沾少少粉去炸, 再用椒盐埋镬, 但d肉一d都唔un, 仲好爽口弹牙~ 乳鸽呢个系叫鲍鱼+$1配的, 乳鸽反而唔系咁肥, 瘦瘦地, 不过就
片皮鸭 虽然得两个人, 但见佢有得选择半只, 于是就叫半只试下.............开头仲估佢会净系片皮, 会片少D肉, 因为D肉可以留番做其他𩠌, 但比我预期中多好多肉, 不过只鸭就肥咗少少, 我要刮走D肥膏先包层粉皮食, 咁样就好正, 因为佢个皮都好脆, 而刮走咗层肥膏, 食落冇咁油腻, 可以食多几块, 不过呢度D冷气实在太劲, D粉皮好快吹到又干又冻, 变咗冷盘咁..........
椒盐南非大鲍鱼 呢个成七十几蚊, 以为真系好大只, 点知..............好似只羮咁大, 不过又几好食, 第一次食椒盐鲍鱼, 佢仲比埋刀叉你剧, 感觉好得意, 最意想不到就系佢个鲍鱼壳洗得好干净, 用嚟装番只鲍鱼, 个底仲有D炸米粉tim~~ 我估个鲍鱼系先蒸熟, 然后沾少少粉去炸, 再用椒盐埋镬, 但d肉一d都唔un, 仲好爽口弹牙~
乳鸽 呢个系叫鲍鱼+$1配的, 乳鸽反而唔系咁肥, 瘦瘦地, 不过就烧过咗少少火位, 边位干咗少少, 但$1真系好抵............
笼仔蒸龙趸 老公话上次见隔离枱食好似好好食咁, 所以今次都要叫嚟试试, 果然一打开个笼盖, 好香果皮味, 一d鱼腥味都冇, 仲有d蒜茸同葱的香味, 不过就一定要趁热食, 咁会好食好多, 同埋冇咁油腻, 但呢笼嘢实在太大, 食唔哂lor~~
红豆沙 问亚姐今期有乜 糖水, 佢话红豆沙, 我再问净系红豆沙咋, 佢又答红豆沙, 都废事再同佢讲, 等佢拎红豆沙嚟lor~~ 虽然系送的, 但煲到好沙好杰身, 又唔会太甜, 好正~
题外话/补充资料:
原本佢有部份枱系set好咗打边炉, 但最后冇想像中咁多人食, 唯有即刻铺番枱布, 做番小菜枱, 但d伙计可能太赶或者太大意, 竟然唔记得拔电磁炉的插稣, 响上菜时唔觉意high着咗个炉, 搞到辣穿咗张枱布, 果枱男人即刻叫经理嚟, 但个经理竟然好淡定咁话 "小意思啫, 你拔咗个插稣咪得lor~", 哗..............大佬, 呢d唔系小意思, 随时着火架~ 不过可能唔第一次挂? 所以都麻木哂~