2024-10-16 151 浏览
晚市好抵食,食物質素正正常常,幾大份,價錢吸引金牌脆皮燒雞半隻 $38燒雞算大份,雞皮燒得脆卜卜,肉質算嫩滑,味道正常好食,秘製豉油好好味!性價比👍🏻京式片皮鴨 1隻 $238味道正正常常,會係你隔離即片,刀工唔係特別專業,不過唔算太影響,有兩籠面皮送,面皮厚薄正常,數量足夠包片皮鴨,有青瓜同蒽絲送,性價比👍🏻黑椒茄子牛仔骨煲 $95牛仔骨較肥,味道正常,性價比不及上面兩道菜晚市客人很少,侍應態度幾好,有游水海鮮display,不過唔知好唔好食。
晚市好抵食,食物質素正正常常,幾大份,價錢吸引

金牌脆皮燒雞半隻 $38

京式片皮鴨 1隻 $238

黑椒茄子牛仔骨煲 $95
牛仔骨較肥,味道正常,性價比不及上面兩道菜

2024-08-28 293 浏览
第一城住了差唔多十年。呢間態度好鬼差!咁多年都係差。早茶人手好少,要等很久。疫情後還加了價。晚市菜量好少海鮮沒有太新鮮。建議去新開的壹匯中菜館!(原來的盈暉那裏)
呢間福彩喺第一城起碼超過十幾年 之前就算獨市咗咁耐都可以 Keep 得幾好 但最近附近開咗另一間酒樓 而家好多時都唔使排隊 某日諗住支持吓 晚市去咗幫襯 睇餐牌燒味類海蜇$108 薰蹄$108 無兩樣拼埋嘅價錢就問一問幾錢 諗住都係加十零廿蚊 點知回覆係$168 即係要加$60 諗極都唔明點解要加$60咁多 每樣一半 唔要求加份量 同經理反映 回覆係餐牌有味燒味雙拼係$168 咁樣兩樣叫就係雙拼 咁梗係無叫啦 經理都自覺唔妥返去檢討 最後回覆都要$138 都係果句 做飲食真係要識轉彎 唔係就唯有撞板 諗住支持下點知 . . .  相信嚟緊諗起呢單野都好難叫我再嚟 請我都係咁話 . . .  完
2024-06-30 492 浏览
今天去了沙田第一城探朋友,和他們一起到大廈下面的商場找東西吃,友人說想去茶樓慢慢喝茶聊天,第一城的商場沒有什麼選擇,於是去了福彩海鮮酒家。今天是星期五,有午市特價點心,我們吃得不多,於是就沒有特別去選特價的點心。點了一個點心拼盤、醬王蒸鳳爪、海蜇燻蹄、滷水鵝掌、煎薄撐。點心拼盤每樣點心有三件,剛好我們每人一件,蝦餃裏面的蝦算大隻,也算有口感,菜苗餃的水晶皮略嫌有一點厚,其他兩樣還好。滷水鵝掌味道不錯,每件的大小也很容易放進口裡,喝茶聊天吃吃鵝掌也不錯。海蜇燻蹄海蜇不算很爽口,但燻蹄有驚喜,他的皮很韌,好吃。煎薄撐這個薄撐看上去樣子還好,但是不夠香脆,如果再香脆一點會更好吃。每樣點心都不過不失,沒有特別很好吃,但是酒樓都還算寬敞,侍應也沒有催促你離開,我們都坐了差不多兩個小時,沒有被趕走的感覺。

點了一個點心拼盤、醬王蒸鳳爪、海蜇燻蹄、滷水鵝掌、煎薄撐。

點心拼盤

滷水鵝掌

海蜇燻蹄
海蜇不算很爽口,但燻蹄有驚喜,他的皮很韌,好吃。

煎薄撐

2024-06-28
2024-06-24 255 浏览
叫咗隻粽食,佢畀砂糖我,我問佢另外畀豉油佢就畀咗腸粉嘅甜豉油,但係當我 將一嚿粽點甜豉油嚟食,佢嘅甜豉油可以係冇味道,完全唔係腸粉豉油嘅味道,問咗一個男員工攞豉油,佢話鹹味嘅豉油只有廚師先至有, 忍受唔住就問啲部長姐姐攞有鹹味嘅豉油,但係佢送出嚟嘅鹹味豉油都係大量溝水乜味都冇嘅。佢啲嘢已經係難食㗎啦,畀人撈豉油食咗佢都好呀!但係啲甜豉油都係難以想像咁難食,仲有叫咗個鯪魚球嗰個鯪魚球溝粉溝到實的的,掉落人個頭度肯定會穿。總之佢啲點心就係好難食啦!
總之佢啲點心就係好難食啦!
2024-06-24
  • 全部食物都冇鹹味唔使驚有血壓高
  • 只顧傾計唔做嘢嘅男伙記
  • 冇味嘅甜豉油
  • 難食嘅點心
2024-05-22 303 浏览
夏天來臨,我們家樓下的酒樓再次推出消暑的冬瓜盅,於是我們又去那裡用晚餐。我們點了一個冬瓜盅、半隻片皮鴨,以及另外兩個小菜,一個是蠔油冬菇炆鴨掌,另一個是啫啫通菜煲。由於每日供應的冬瓜盅數量有限,因此一到就要立即下單,這道冬瓜盅的材料相當豐富,有瑤柱、瘦肉、蝦,蓮子,夜乾花等等。。。。入口清甜舒服,非常適合這個夏天。半隻片皮鴨的份量很足,皮脆而美味。蠔油冬菇炆鴨掌口感尚可。通菜煲煮得鮮美,帶有少許肉碎和辣味,再加上蝦乾的調味,整體味道很美味。若不想自己下廚煮飯,到樓下享用這樣的菜式也算物美價廉。

半隻片皮鴨的份量很足,皮脆而美味。

蠔油冬菇炆鴨掌口感尚可。

若不想自己下廚煮飯,到樓下享用這樣的菜式也算物美價廉。
2024-05-21
  • 片皮鴨
  • 冬瓜盅
2024-03-18 433 浏览
簡單的魚香茄子煲,賣相絕對比自己煮的差,很暗啞,上菜時賣相就像成煲在雪櫃剛雪完直上枱一樣!鮑魚雞煲。上桌時一些完全看不到一點煙,大家也摸一摸煲看看是不是熱的。那些雞,是炸過的又暗啞的那種。薑葱蠔,終於有一碟上枱時看到一些煙。可是果4隻蠔細得很,168一碟,太差了

2024-03-17
2024-02-12 437 浏览
叫左起壽包,先後同左3位樓面丫姐幫手睇吓有未,等左40分鐘都冇,再問既男部長,反話我哋冇叫起,仲話我哋唔啱,-句唔好意思都冇,態度極差,無下次再幫襯。依家酒樓打電話book枱嘅時候已經極度囂張。基本嘅禮貌態度都冇,大家去嘅時候真係要諗清楚。
2024-02-04 397 浏览
本身同屋企人食團年飯成餐飯都好地地,食物質素都不過不失,但到埋單嘅時候張單竟然出現一項離奇嘅「花生項目」,但問題係成餐飯都冇出現過「花生」,同cashier講返,個cashier只係重複講呢個係佢哋嘅規定,冇提供前菜都要照收冇得delete咁都得,要個客為冇享用過嘅嘢比錢???係咩道理?咁樣嘅行為對任何一間餐廳都絕對唔合理,沒有提供相應的服務或商品,就唔應該為此收費,咁耐以嚟都未試過喺第二間餐廳遇過啲咁嘅事,令人詫異
2024-02-04
庆祝纪念
团年饭
2023-10-08 901 浏览
睇到有人食雪山叉燒包, 我都想食, 但點心紙又沒有, 向職員查詢, 佢話會拎出嚟賣, 終於見到佢拎出嚟, 佢就直接派晒比熟客, 我見到d人更本並無舉手要求, 我隔離枱一開茶就已經自動放低一碟雪山叉燒包比佢, 感覺被不公平對待。
2023-09-14 792 浏览
每次晚上致電第一城福彩酒樓book 枱,接聽電話的女士都一定會回應你:「你聽朝打嚟啦,我唔識得留枱㗎,我唔係負責留枱㗎!」於是我反問:「咁你喺度接電話做咩㗎?!」 她重複回應:「你聽朝打嚟啦,我幫你留咗枱,跟住到時冇位咪仲影響咗你!」我真係覺得好奇怪囉⋯⋯咁嘅服務!一年前,家族慶祝過節,晚上食物水準不俗,例湯超乎意料的好飲,似家庭老火湯!之後多次家族聚會都選擇第一城福彩。由於近日個平日晚上享用,服務態度OK,食物水準似乎有下降跡象!最慘就是book位,接電話的不為你留咗,聽電話做咩㗎呢?

2023-09-14 619 浏览
2003年9月9日和家人到沙田第一城福彩海鮮酒家,飲茶大約13:00入座,入座後便開始點食物,當中點的(川芎白芷燉魚頭)發現有曱甴,即是找當值的,關經理溝通,但對方得知後不但沒有道歉,還反問我們想怎樣解決,我當時第一反應問她,你是否應該對客人作出道歉,但她聽到後亦不作出道歉,輕描淡寫講一句這一份不收你錢,說完便收走嗰份有問題嘅菜...,最後看看賬單酒樓還是把那碟有問題嘅菜都計算在內...服務態度奇差,把有曱甴的食物送到客人枱上,還不作任何道歉
川芎白芷燉魚頭(曱甴)
2023-09-09
2023-08-03 634 浏览
老友記牛一,我邀請茶聚慶生在「福彩」,午市二人套餐有多款選擇:我楝非常多謝用人仔瓦煲的例湯、灼菜心、小炒的咕嚕肉、點心有蝦餃、叉燒酥、甜品的紅豆沙。例湯有瓜、豬脊骨,豬脊骨肉都好味道,但湯水面層很油膩。紅豆沙起沙很濃密,吃到有果皮添!三人茶聚,除了二人套餐,還多點選叉燒飯與燒鵝飯,燒味飯都唔貴,連加一都約$51。叉燒好靚腍腍滑滑,燒鵝都唔錯!老友記十分客氣,生日派是利給我們,又手快快收起帳單請我們午飯茶聚,非常多謝!
例湯有瓜、豬脊骨,豬脊骨肉都好味道,但湯水面層很油膩。

紅豆沙起沙很濃密,吃到有果皮添!
2023-08-02
午餐
2023-07-09 655 浏览
第一城好多食店,發現呢間酒樓平日下午茶兩點幾都要等位,咁就試下佢有幾好食🍜叉燒瀨$28.8瀨粉大大碗,爽口滑溜,叉燒肉質鬆軟帶肉香肥瘦適中🍜燒鴨瀨$28.8鴨皮香脆有啲似片皮鴨,肉質不會太韌,調味適中👯‍♂️點心孖寶$38.8當中有12款點心可以揀,我哋揀咗4款👇🥢鮮蝦菜苗餃莧菜味香又新鮮、蝦粒爽口,餡料味道適中唔油膩🥢鮮蝦燒賣皇鮮蝦豬肉比例5:5,整體紮實有咬口感,冬菇味香濃🥢蜂巢荔芋角有芋頭香,不過炸得比較硬實,餡料較鹹,而且有少少“壓”味, 賣相正常, 但唔記得影相🥢潮式雙拼(潮州粉果、糯米卷)潮州粉果皮比起傳統嘅比較薄身,餡料充足糯米卷無論係飽皮及糯米餡料都好甜,糯米口感正常服務態度一般,而且侍應人手不足

🍜叉燒瀨$28.8
瀨粉大大碗,爽口滑溜,叉燒肉質鬆軟帶肉香肥瘦適中

🍜燒鴨瀨$28.8
鴨皮香脆有啲似片皮鴨,肉質不會太韌,調味適中

👯‍♂️點心孖寶$38.8
當中有12款點心可以揀,我哋揀咗4款👇

🥢鮮蝦菜苗餃
莧菜味香又新鮮、蝦粒爽口,餡料味道適中唔油膩

🥢鮮蝦燒賣皇
鮮蝦豬肉比例5:5,整體紮實有咬口感,冬菇味香濃

🥢蜂巢荔芋角

🥢潮式雙拼(潮州粉果、糯米卷)
潮州粉果皮比起傳統嘅比較薄身,餡料充足
糯米卷無論係飽皮及糯米餡料都好甜,糯米口感正常

服務態度一般,而且侍應人手不足

超差👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻無下次。星期日2時入座飲茶,己少嘢食,座到2:30又唔比叫午茶,只話計入座時間,只能叫正價食物,職員態度勁差,無禮貌🙄️
超差👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻無下次。
2023-07-02
下午茶