2017-05-30 6911 浏览
大半年前,到访过尖沙咀嘅「浜焼き」,首尝即烧新鲜海鲜,因为实在鲜味,至今都仲记忆犹新,但消费唔便宜。早前晌FB见到有家日式放题店,推出「海鲜浜烧 x 日式放题」,但比单食放题只喺贵多$50,$268+10%一位,超吸引。食放题人多好,所以,拉埋夏总同佢老婆,美孚街坊4人行,大叹海鲜及放题。嚟到门面唔大,入到去都以为唔大,但屈个弯原来里面好大,个场好长好深。因为我哋拣浜烧,所以,比净食放题会安排大张少少嘅枱放浜烧炉。专登拣星期一晚嚟,因为「蓝色星期一」啲人无咁有心情出街食嘢,搏无咁多人,一人多啲放题就易漏单、出菜慢、招呼又可能无咁好。顺便扫描佢哋啲单张俾大家参考,浜烧又好,斋食放题又好,咩日子,咩价钱,一目了然。不过少少温提,打算食海鲜浜烧嘅话,喺需要预早至少一日前订座及讲明食浜烧,否则海鲜货源无保证。浜烧又好,放题又好,边度即点就有我食架。佢哋好似时下唔少放题店咁,外面有自取食物专柜,就晌入门口附近有冻海鲜、沙律、冷盘小食、少少热食及甜品。饮品方面,都喺当然自取啦,不过,有惊喜㖞,除多组汽水柜提供多款外国及本地嘢饮外,仲有几款热饮,如柚子茶、桂花茶,而所讲嘅惊喜位喺有清酒、梅酒任饮。虫
自取食物专柜
自取饮品专柜
自取饮品专柜
清酒、梅酒任饮

虫草花粟米炖排骨

我哋攞紧嘢饮时,但老婆就先嚟一碗炖汤,真喺估唔到放题都有炖汤饮,啲汤算几足料,又几清甜。
虫草花粟米炖排骨
一如所有放题,点菜纸分门别类放晌枱面,以小型档案簿钉住啲点菜纸。不过,晌铺面放置咗超大版本点菜纸,可以一次过睇晒有咩食,如果喺等位期间,不防睇睇谂定拣乜。
刺身寿司、火炙寿司、卷物
就算浜烧开晒炉,烧紧海鲜,都有段时间要等,所以,我哋第一时间先点一份刺身拼盘摄时间。由于个放题加插埋浜烧,店长又推介佢哋嘅海鲜粥,所以,寿司、卷物就成为被放弃嘅对象,其实望番有咩选择,部份款式都几吸引。
刺身拼盘

刺身有中拖罗、三文鱼、赤贝、油甘鱼、希灵鱼、北海道带子、北寄贝、剑鱼腩、甜虾及北海道角螺及象拔蚌,毫无悬念一次过点晒。虽然点4人份,但发觉份量有多无少。装成一大盆摆得靓靓仔仔,睇落啲刺身色泽新鲜,试完觉得款款唔错,味道鲜甜,鲜甜嘅就鲜甜,油润嘅就油润,烟韧嘅就烟韧,又无话未解好冻仲有冰雪感,放题店俾到咁嘅货色,算好有水准
海鲜浜烧

食完啲刺身,啱啱好啲海鲜都有得食,而初时捧盆海鲜出嚟,非常有睇头,为怕客人唔识烧而嘥晒啲海鲜,所以有专人服侍帮你烧,而且,个店长一人同时睇三五张枱嘅浜烧,同样应付自如,烧出嚟嘅海鲜恰到好处,点可以唔逐样海鲜写呀。浜烧环节都用几长时间,所以,慢慢点放题嘢食作间场,就成晚可以不停食食食
鲍鱼

虽然唔似上次食高档浜烧咁食南非活鲍鱼,但今次啲鲍鱼一啲都唔差,店长原只烧,之后去壳再烧,烧得带焦香。只喺洒咗少少盐吊吊味,啲鲍鱼入口烟韧且有弹性,鲍鱼味突出,好食。
大蚬

晌烧鲍鱼嘅同时,炉旁已烧紧大蚬肉,店长解释要将大蚬拆肉放入锡纸兜嚟烧,喺因为蚬壳薄,好易爆裂弹到客人。啲蚬肉之后加入埋蒜蓉、辣椒及葱花,所以,好惹味,但又嗒到蚬肉嘅鲜甜,有咬口得嚟唔会韧到好似擦纸胶咁。
帆立贝

就算唔喺北海道货色,睇样都觉得具质素,啲帆立贝同样加入少少蒜蓉、辣椒及葱花一齐烧,再洒少少清鸡汤,带子食落弹牙,爽甜。
大虎虾

虎虾体形大就知唔喺普通货色,亦无咩下调味净烧,所以,食之前沾丁点豉油,虾鲜味自然尽出,虾肉又够晒爽口。
生蚝

烧蚝跟大蚬做法一样,都喺拆壳放晌锡纸兜内烧,不过,小弟就觉得无咁嘅需要,好似帆立贝咁原只烧仲好,更有睇头。烧完嘅蚝无乜点缩水,放咗些少蒜蓉提味,蚝肉饱满蚝味浓,又有海水嘅咸鲜味。
生蚝
食完以上5款海鲜仲以为浜烧环节完,店长随后提我哋仲有任食浜烧项目
,不过,就唔喺净喺海鲜嘢,仲有啲蔬果菜类。因为期间我哋都点咗唔少放题食物,所以,第二转「浜烧」点少少海鲜,其他就以蔬菜为主。
任食浜烧项目
而依一转可以自己玩吓,因为都唔喺咩难度嘢,但店长特别提一提,如果烧蔬菜可以搽啲清鸡汤或鲍鱼汁
,出嚟嘅效果无咁干又会香啲。
沙律、小食、烧物
沙律、小食类就无拣到,其实款式都唔喺啲大路普通嘢,例如黑松露鲜虾沙律,都够晒诚意啦。而烧物,共有6款,最吸引当然喺我同夏总都钟意嘅羊鞍啦,如果晌任食浜烧度无拣有机蕃薯仔及有机菠萝,大可晌度剔番,唔使自己烧就有得食。
大虾沙律

虽然无晌点菜纸剔选任何沙律,但晌入门口嘅自助餐枱,就贪得意拎咗杯大虾沙律,简简单单,啲大虾又爽口,算唔错啦!
大虾沙律
烧纽西兰羊鞍

老婆少食红肉,就点咗3客试试,羊鞍烧得焦香,加咗黑椒,又有点点羊膻香,够晒惹味,而且,口感软腍又极富肉汁,正㖞。
串烧、火锅、主食
呢几类食物都好精彩,串烧有4款,不过,纯个人喜好,只点牛舌,浜烧都食咗咁正嘅虎虾啦,就无谓再点类同嘅盐烧海虾。而火锅、主食类本身无打算点,因为喺太易饱肚嘢,但店长极力推介佢哋嘅海鲜粥(依个连点纸菜都无,喺是日特别推介),难得我哋4个人,就点咗锅嚟试。
盐烧牛舌

同样牛舌无预我老婆,佢对牛舌麻麻,我就钟情佢朕独有嘅牛舌臊味。啲牛舌烧得甘香,简单盐同黑椒调味,唧少少柠汁,加上口感烟韧,好食。
盐烧牛舌
海鲜粥

份量都唔少㖞,真喺够晒我哋4个人食有余,粥底唔喺我哋广东粥底嘅绵,喺日式有米粒嘅粥底,但入口约鲜甜,里面有唔少料,濑尿虾仔、鲜虾、大蚬、冬菇,我哋仲加只温泉蛋落去添,整锅粥都真喺唔错。
天妇罗、炸物
讲到香口嘢,有边个唔钟意吖,所以,依两大类都点得比较多啲。天妇罗共有5款选择,都喺常见款式,而烧物则有6款,部份几特别。
松叶蟹棒、蕃薯、南瓜天妇罗

整体而言,天妇罗做得不俗,全部入口都唔觉油,粉浆够薄又超脆口。当中以蕃薯最好食,够粉够香甜。
御品榴梿炸弹、芝士年糕

6款炸物以榴梿炸弹喺我最想试,外层喺炸年糕,香脆烟韧,内里嘅榴梿蓉无欺场,填满之外,好重榴梿味,叫人食得过瘾;而芝士年糕喺老婆心水,当然我都钟意食,年糕烟糯,配上软绵绵香浓嘅芝士,正呀。
御品榴梿炸弹
芝士年糕
铁板烧
依个类别又喺有好多选择,不过,写到呢度,你见我哋确实食咗唔少嘢,都仲要预留肚仔试试甜品,所以,铁板烧都唔会点得太多。
铁板牛柳粒

小弟同夏总都喺食肉兽,牛柳粒都喺为我哋而设,啲牛柳粒好软腍,入口好有肉味,又有蒜香。
铁板牛柳粒
铁板炒杂菌、牛油炒粟米

素菜嘢,都喺老婆要求点嘅,但大家都啱食,志在有多啲纤维落肚,不过,啲炒杂菌同粟米又确喺炒得几香口。
铁板炒杂菌
牛油炒粟米
去到尾声,喺甜品时段,晌入门口嘅自助餐枱已放有雪耳木瓜糖水、马卡龙及朱古力喷泉。
再入少少,仲有成柜小甜点,如芝士蛋糕、芒果布甸、朱古力慕丝……等等8、9款。
自取甜品专柜
另一边,仲有自助棉花糖机及爆谷机,真喺有得食,又有得玩

甜品拼盘

先一口气拎咗8款返嚟一齐共享,款款的的骰骰,每款试少少,就算8款都好易KO到。质素?就唔讲得高架啦,但比预期中好,例如啲芝士蛋糕浓香软滑,牛乳布甸滑溜奶味浓,志在过吓甜品瘾绝无问题。
除一大堆自助甜品,仲每位客人奉送一杯Movenpick或Haagen Dazs雪糕一杯,有多种口味选择。
Haageb Dazs焦糖雪糕

各人都拣咗自己心水,小弟嘅心水喺焦糖口味,雪糕入口软滑,焦糖味好香浓,里面仲混有唔少焦糖饼干粒,有少少类似「金宝」咁,脆口得嚟更添口感,认真好食,品牌嘢始终有一定实力。
Movenpick或Haagen Dazs雪糕
最后,店长都放低张意见卡,打开里面有唔少问题,由食物、环境、服务、点菜纸……等等多项,虽然唔知写咗喺咪会真喺改善,但都称得上诚意十足。
去浜烧专门店食一餐,消费确喺几高,但依家闲日价连埋加一,三旧水都唔使可以落楼,真喺好划算。而放题部份又唔少选择,水准不赖,上菜、收碟又快手,店员都勤快有礼,喺漏咗一次单,但唔记得喺唔喺我哋无写枱号,但同店员讲声,好快帮手补番单,所以,服务都好满意
Movenpick或Haagen Dazs雪糕