2016-05-28 671 浏览
我同屋企人一行3位黎到呢间海鲜专门店,里面既装修新净企理,灯火通明,每个座位台面上餐具齐全整洁,一坐下来侍应就递上餐牌,我地决定试一下中间价位的首尔塔。眼见楼面人手非常充足,侍应很用心服务,上了海鲜塔之后,还会帮客人留意食物时间,更会主动帮手彻走食晒的蒸炉,又乐意向客人讲解食用方法,令初来报到的人可以学到很多东西。听店员的讲解,桌上的酱油有三种(如图),左边的是辣椒酱,适合喜欢食辣的朋友,中间的是豉油,适合用黎点虾,而右边的是甜酸酱用来点蚬和螺食就比较好。前菜离海鲜塔可以食用有一点时间,侍应端上一个沙律,里面既材料主要系苹果,薯仔同菠萝,仲有小小绿色蔬菜。感觉好清新,配上沙律酱,易入口之余又十分可口。开胃菜开胃菜方面有四小份,分别有大豆芽、酸萝卜、泡菜同莲藕片,甜酸辣咸全部都有助增加口水分泌,令人食欲大开。我地3个人有九层野食第一层系蛏子同象拔蚌,蛏子好大只,食落好鲜甜,配埋大葱同蕃茄仔一齐食味道更丰富,而象拔蚌虽然细细只,但都好弹牙好爽口,两者都保留到原汁原味。第二层系元贝,size算系几大只,里面已经清理好晒,只要加几粒葱花已经够味道,如果配埋粉丝就好啦。第三层系海虾,大大只,食落
前菜
开胃菜
我地3个人有九层野食
蛏子加象拔蚌
元贝
第三层系海虾,大大只,食落都几爽口弹牙,而且虾味好重,虾头仲有D膏,可以啜埋黎食,旁边的金菇亦都好入味。
海虾
第四层系北寄贝同埋新鲜花尾龙趸,北寄贝里面块肉好大下,而且比起平时寿司果D更实净,食落弹牙鲜甜。花尾龙趸一块既份量已经唔少,鱼皮部分胶质好重,女士养颜必食,鱼肉呈一片片既状态,食落好腍好滑。
北寄贝和新鲜花尾龙趸
第五层系大花蛤配日本南瓜,花蛤也是一贯的鲜味,而且里面没有沙,可以无顾虑地进食。日本南瓜肉质好腍,而且带有一股清甜,就算之前的海鲜如何鲜甜都无法盖过它。
大花蛤配日本南瓜
第六层系沙巴肉蟹同蝴蝶蚌,蟹的肉感饱满,但每人只有半只份量,唔系好够喉,壳里面还有少量蟹膏,可说是锦上添花。蝴蝶蚌也没有沙,肉质偏向软滑,易入口。
沙巴肉蟹和蝴蝶蚌
第七层系鲍鱼同大蚌,而且仲配有日本蕃薯,饱鱼算系大只,而且已经帮我地清理好晒入面唔食得既污糟野,口感好实在,弹牙鲜味。而大蚌的肉质有小小似青口,好有海水鲜味。而日本蕃薯去到呢个时候已经蒸到好腍,质地已经去到蕃薯蓉咁上下,味道带有微甜。
鲍鱼同和大蚌
第八层系海螺,虽然已经蒸左咁耐,但螺肉仍然系保留到爽口弹牙,虽然鲜甜味欠奉,但口感搭够。头8层每一层都有小量蔬果,如菇类、栗米、黄芽白、胜瓜、小蕃茄、木耳,令大家唔使一味食海鲜,可以食D其他野平衡一下。
海螺
第九层
粥底我地拣左韩式猪手汤,由一开始煮到食晒所有海鲜,基本上全部米都已经煮到开晒花,好绵好滑,加埋楼上所有海鲜积累下来的精华,味道极之鲜甜,第一次食到咁好味既粥,比起上面既海鲜更可以话有过之而无不及,里面既几件猪手都已经煲得好腍好入味,每件都几有份量下,咬落去啖啖肉好少骨,就算本身有D饱都忍唔住要食晒佢地,而且还有韩国年糕,包保一定食得饱。
韩式猪手粥
2016-05-17