2024-05-07
Bistro NTT by Attic今次要介绍浸会大学入面一间主打优质意大利菜嘅餐厅叫「Bistro NTT by Attic」,入面简单装修布置,有长枱、单人枱,以及方便轮椅专用嘅手动调高调低枱,做人出去食野最少20年,喺餐厅真系未见过有手动调高调低枱,非常罕有!从OpenRice见到人哋影d门口相,见到餐厅门口系有一级,不过我一到停车场看更就带我入吴多泰博士国际中心嘅正门,由正门入佢哋餐厅就唔使带斜板,呢间餐厅最近推出新菜式,一于入去食个优质意大利菜啦!APPETIZER1.法式牛肉他他,胡椒薄饼(9/10)呢个法式牛肉他他唔腥,咬落去好软淋,仲食到入面有马蹄粒,好爽好有口感!胡椒薄饼如果换脆身就好,佢哋系用咗好淋嘅胡椒薄饼!2.意大利云吞,红虾慕斯,龙虾牛油汁(7/10)呢个意大利云吞系一大粒,云吞个皮厚咗少少,入面系猪肉同马蹄粒,出面系用咗龙虾牛油汁,味道唔会太浓!是日餐汤:南瓜汤(9/10)呢碗南瓜汤淡淡南瓜味,南瓜汤算浓稠,仲有几旧松软面包粒!MAIN COURSE3.蟹黄蟹肉香蒜辣椒扁意粉(8/10)呢碟蟹黄蟹肉香蒜辣椒扁意粉面上有好多蟹肉,不过扁意粉有少少硬,整体都
APPETIZER
1.法式牛肉他他,胡椒薄饼(9/10)
胡椒薄饼如果换脆身就好,佢哋系用咗好淋嘅胡椒薄饼!
2.意大利云吞,红虾慕斯,龙虾牛油汁(7/10)
是日餐汤:南瓜汤(9/10)
呢碗南瓜汤淡淡南瓜味,南瓜汤算浓稠,仲有几旧松软面包粒!
MAIN COURSE
3.蟹黄蟹肉香蒜辣椒扁意粉(8/10)
呢碟蟹黄蟹肉香蒜辣椒扁意粉面上有好多蟹肉,不过扁意粉有少少硬,整体都算好味,辣辣地好有蒜蓉香!
4.红酒柱侯烩牛尾意大饭(7.5/10)
呢碟红酒柱侯烩牛尾意大饭个饭粒有少少未熟,牛尾肉质软淋,淡淡红酒味!
DESSERT
5.乌龙茶奶冻(9.5/10)
呢个奶冻非常滑,淡淡乌龙茶味,仲有玫瑰花瓣碎喺旁边,又唔甜,个奶冻真系非常高质!
6.意式伯爵奶冻(9.5/10)
呢个奶冻非常滑,淡淡意式伯爵茶味,仲有玫瑰花瓣碎喺旁边,又唔甜,个奶冻真系非常高质!
7.冻柠茶(8.5/10)
呢杯冻柠茶茶味好淡,柠檬有3片!
8.冻奶茶(8.5/10)
呢杯冻奶茶个奶同茶比例唔系好啱我,茶味有少少浓,奶味唔出,一般好饮!
2人总共价钱$590,有加一服务费!
个人口味总评分:9.56/10
@bistrobon_bu
地址:九龙塘联福道32号吴多泰博士国际中心地舖
Please follow me🙆♂️ @wheelchaireatinhongkong
如果钟意我嘅分享,麻烦请follow我,仲有记得Like同Share!🙏🏻🙇🏻♂️
#BistroNTT #浸会大学 #吴多泰博士国际中心 #九龙塘好去处 #九龙塘美食 #香港美食 #hkig #hkboy #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong