2025-08-15
話說同大少去完又一城打卡之後,見差唔到到左老公嘅放工時間,就係咁….我地就嚟左個小驚喜,玩一轉接放學…哈哈。老公見到我地就緊係好歡喜,所以就帶左我地去附近一間好有特式嘅西餐食個豐富晚餐。餐廳整個環境都好寬闊舒服,空間感十足。由於老公都只係嚟食過lunch,所以都諗左好耐食咩好,店員姐姐唔知係咪見到我地嘅迷茫,主動過嚟為我地介紹及講解有咩好嘢食,多一份親切感覺,最後叫左餐廳主打嘅菜式。先嚟 法式馬賽魚湯配藏紅花蛋黃蒜蓉包,姐姐真係冇介紹錯,個魚湯底夠鮮味得嚟又濃郁,再配上嫩滑嘅西班牙紅杉魚仔、鮮味嘅青口、彈牙大蝦同魷魚,令到整個味道層次更加提升。藏紅花蛋黃蒜蓉包 我就覺得係另一亮點,滿滿嘅蛋黃配上外脆內鬆軟嘅蒜蓉包味道好香濃,再加入了藏紅花就可以提升香味嘅層次,單食都已經好好味。再配埋個香濃魚湯一齊食,可以話吸晒湯嘅精汁後令到鹹香中又帶點甜,大愛。鴨白湯手打意粉配慢煮鴨胸同樣出色,湯底用上鴨骨熬製,所以鴨味濃郁但又唔膩,而鴨胸經過低溫慢煮,肉質非嫩滑多汁,而手打意粉都非常柔軟又夠彈牙。我最鐘意就係佢嘅湯汁都好夠,每啖意粉都可以掛滿湯汁一齊食,口感好豐富。香煎紐西蘭西冷牛扒外層煎至酥脆,而
香煎紐西蘭西冷牛扒外層煎至酥脆,而內裡又保持七成熟的熟度,讓肉質味道濃郁得嚟又夠嫩滑,有入口即溶嘅感覺。
浸大教職員仲有折扣優惠,所以今個晚餐真係抵食又好味呀!