2023-09-17
虽然已经踏入初秋,但系天气仍然好热,偷懒唔想煮饭,有人提议带我去湾仔「拾味」食刀削面。店子地方不大,一般茶餐厅格局,但入面嘅装修都几骨子,灯火明亮,环境干净企理。第一次嚟呢间面馆,原来呢度嘅刀削面有几种食法,可以拣汤面、热拌或冷拌,而且𩠌料超多花款;如果唔想食面,仲可以选吃上海菜饭、净水饺或云吞等。我哋点咗碗冷刀削面、上海净水饺同一碟油菜。 消暑冷刀 ($69) 刀削面可以转拉面或米线同任选一款𩠌,如果想配多啲𩠌料,就每款 +$10。拣咗熏蹄丝和手撕鸡 (+$10),配料有青瓜丝、粟米粒同黄金芝麻酱。面条粗度均匀,食落好爽身,烟韧有咬口,配上浓香嘅麻酱,啖啖滋味。熏蹄皮爽肉嫩;手撕鸡入味又不嚡口,食落仲带阵阵麻油香。另外跟餐 +$6 就可以配杯豆浆,冷热同价,非常经济,饮落都几顺滑,甜度亦啱啱好。上海净水饺 ($50) 水饺一碗有 10 只,外皮厚度做得刚刚好,食落几有弹性,入面包住满满嘅猪肉同椰菜,猪肉新鲜、椰菜清爽,味道唔错。郊外油菜 ($25) 有唐生菜、芥兰、菜心可供选择,菜心鲜爽翠绿,入口清甜又无渣👍
我哋点咗碗冷刀削面、上海净水饺同一碟油菜。