2018-05-02
有一部份香港人在XX元朗,X登等等成日投诉受到南亚人种族歧视,而新闻亦经常都有南亚人以暴力歧视香港人嘅新闻。但估唔到连去南亚人开设嘅餐厅都疑似受到种族歧视。我唔知系佢哋嘅态度不嬲系咁还是只系对香港人有差别,呢啲由大家决定好耐以前有同事话呢间野好食,本应都唔想去,但同事话好就应酬一下佢。𠮶日系中午,入到去一个疑似老板物体嘅印度人同啲印度侍应黑口黑面,但亲眼见到佢哋对住啲白人同外卖嘅印度人就笑容满面。𠮶啲食物全部都系酱料,反而主菜太细件,冇味道,成餐饭非常难食。𠮶啲饮品冰多个执,甜到不得了。𠮶个乜嘢薄饼套餐我怀疑系食紧麦当劳麦乐鸡的六款酱汁。如果罗勒嘅印度餐就系代表印度食物,咁广东菜一定比印度菜优胜一亿倍。买单𠮶阵时个印度妇又系黑口黑面,找钱又系黑口黑面,一句多谢都冇。本人俾佢嘅态度激嬲,所以用极之唔耐烦态度去攞返啲散纸,佢表情好惊讶点解只系留低一毫子,本人用广东话同佢讲咁嘅服务仲想问我攞贴士。可能我啲语气比较严厉佢就冇咁黑面。本人只是对佢哋态度不满,绝对冇歧视佢哋嘅种族点解成日去有南亚人嘅餐厅都受到良好对待,希望处理移民申请嘅入境处关注一下呢个南亚移民逆向种族歧视香港人嘅现象。本人以前亦
点解成日去有南亚人嘅餐厅都受到良好对待,希望处理移民申请嘅入境处关注一下呢个南亚移民逆向种族歧视香港人嘅现象。本人以前亦都喺1968受到南亚侍应极不礼貌对待而令到对方道歉。香港政府应该关注一下会种族歧视香港人嘅餐厅,而close noodle不断河蟹有关少数族裔的负评,写真野就话人身攻击,又唔讲边一句有问题,close noodle 编辑太小朋友,行为不检点