2008-01-02 18 浏览
第一次在此餐厅食Lunch,约于12:45落咗order后,等咗成半个小时才上第一碟饭,心想咁standard嘅海南鸡饭都咁耐,已知不妙,故即时催促侍应;忽见另一边厢,有个淑女向侍应投诉(当时仍未发火)说道:「碟𩠌已到了10分钟,但红米饭仍未到,劳烦帮我跟跟。」再过了一会,忽然又听到呢班淑女开始有点火气,说道:「我碟𩠌己到咗好耐,唔该快d比碗饭嚟啦!使唔使我去厨房自己装呀!」我心想,实在好离谱,其实此时成间餐厅只得3个侍应,但要serve超过80人,佢地根本做唔切,净系应付投诉都唔得闲,只有见招拆招,我隔离一对客人,想要一套刀叉,都等咗超过5分钟啦(仲要经过多次催促)!最后,听到个淑女忍无可忍,当碗"白饭"来到时,好恶咁发泄:「我碗系红米饭,唔系白饭,仲有,我等碟𩠌等咗20分钟,等碗饭又再等咗半个钟,你地真系好离谱,点做嘢!」我最终也等到1:30pm才有得食,庆幸系饭𩠌一齐上,唔使多等半个钟。