2024-09-28
想去超市买啲野,放工便过左黎淘大商场,见好耐无食粥,就去洪记食先。正正饭市繁忙期,店内一位难求,门口仲好多人等紧外卖添。大概等咗五分钟左右,啱啱好有张卡位埋单,真好彩🥰⭐咸煎饼本身想叫牛脷酥,但呢度居然有咸煎饼,呢样嘢食真系买少见少,好多粥舖都唔见有,见咁耐冇食过叫返一个试下先。个人觉得唔够咸,但芝麻好香,外表酥脆内馅烟韧,几好食吖。⭐炒面食粥好钟意配返份炒面,呢度个炒面豉油王都几香,再整劈辣酱真系正爆。⭐黄沙猪润粥 & ⭐碎牛粥等咗好一阵碗粥先至嚟,上枱时热辣辣㗎。自己点咗碗猪润粥,粥底几绵,猪润超多仲块块厚切,一碗起码有十块以上㖞,咁重手嘅,感觉猪润仲多过粥🤣朋友就叫做碎牛粥,再加料咸蛋同猪红,童叟无欺又系劲足料呀,咸蛋黄起晒沙,正呀🤤⭐炸两肠最后仲有等咗超耐先到嘅炸两肠,粥都食完份肠粉先到,一度怀疑佢漏单,哈哈,点知谂住催单份炸两场就到咗啦。油炸鬼新鲜肠粉皮有咬口,最正系甜酱麻酱同辣酱都可以任落呀嘛,食炸两梗系要多酱㗎啦👍⭐豆浆粥店只有豆浆同可乐两款饮品,见有少少口喝想饮嘢就叫豆浆啦,佢呢支𠮶份量好大㖞,饮半支已经饱咗😅微微甜有豆香,都几好饮㖞。嘢好味又唔贵,想食粥可以嚟洪记粥品
⭐咸煎饼
⭐炒面
⭐黄沙猪润粥 & ⭐碎牛粥
⭐炸两肠
⭐豆浆
嘢好味又唔贵,想食粥可以嚟洪记粥品。