2024-05-26 203 浏览
喺深水埗行完街,行落去太子就系为咗试呢一间羊肉米线。间舖都几吊脚,喺深水埗同太子之间。不过太为食就要行下。入到嚟之前𠮶啲客已经离开咗枱面嘅嘢未收,剩系得我一个人。话晒试新嘢,有啲保留好啲,所以净系嗌咗个羊肉米线,一份糍粑同埋黑豆浆。老板几好问我啲豆浆要唔要甜。走甜当然好啦,饮落去同屋企自己用黑豆打嘅一模一样,都几浓郁唔会太稀。碗羊肉粉上场啦,试一试啖汤先。淡,好淡。跟住老板娘叫我搞一搞个底先至再食。搞完都系淡。不过见佢啲玻璃门上边都贴住唔够咪可以自己加盐,汤头做得唔好,真系嘥咗一碗粉。其实啲米线好好食粗粗地又弹牙又够滑,但系个汤底真系败笔。啲羊肉片食落去感觉就有少少怪,好似食紧金华火腿片咁。当然唔会好似火腿咁咸,不过个质感就系好似金华火腿。食到大半个糍粑终于到。新鲜整真系好软糯,但系啲红糖原来唔系喺个糍粑里面,只系喺面𠮶度加少少红糖浆,不过都好好食。希望佢可以喺个汤底𠮶度下多啲功夫就好啦。