已经开始食厌咗酒楼式嘅疯狂任食打边炉型式,去得多嘅话自然觉得好似"赚鸡"咁一味塞饱自己,既唔健康又怕易肥,但间唔时都会想擦吓牛肉,皆因我同阿肥都系嗜牛之人,有见及此,最近俾我揾到一间原来系专门食牛嘅火锅店,睇到电视广告仲话供应多达差唔多廿款刁钻嘅牛肉唔同部位今晚收工一于去荃湾分店叹吓。 阿肥番工嘅地方最近荃湾分店,为咗方便佢脚程所以就拣咗呢间啦,初时都觉得舖位有小小难揾,都要小小技巧穿插入内街就会见到,订咗枱八点半,好彩冇迟到咋~~~ 打开门入到去,觉得好有亲切感又得意,里面嘅装修全部以昔日香港为主题,四周围嘅墙都会见到有以前阿妈年代用嘅暖水壶,饼干铁盒,又有好鬼马嘅牛肉枱壁画,另一边仲有大牌档枱櫈,直头好似坐咗时光机番去几岁大嘅时候咁,如果带上一辈嚟,佢哋一定会好开心姐。 本身以为佢哋只有地下一层,见到都满哂客人,原来唔系~职员招呼咗我哋,叫我哋上去二楼就座,上几级楼梯就发现另一场景啦^^枱枱櫈櫈依然系大排档风格,但唔会令人坐得唔舒服因为地方都好宽敞,仲好干净企理,旁边仲好贴心咁有埋个大篮俾客人放袋同埋墙壁上有插头叫人随便叉电,感觉就系刘德华嘅服务水平呀 火锅店又好鬼新潮,用I Pa
火锅店又好鬼新潮,用I Pad嚟点单,完全避免咗<冇人招呼><落错单><漏单>嘅情况出现,只要笃几笃,想食乜就笃乜,等一阵好快就有食物送上嚟喇,至于我哋今次食咗啲乜嘢"龙鸟"嘢?! 去相!!!
鸳鸯麻辣牛骨汤底

首先就梗系拣咗个鸳鸯麻辣拼牛骨汤底先$78蚊,阿肥唔食辣,我食,一人一边唔好争!河水不犯井水
各取所好。牛骨清汤里面有好几旧牛骨同萝卜,加埋药材同洋葱咁,应该熬咗唔小时间,令味道清甜而唔会抢咗啲牛肉味,就算阿肥有轻微糖尿病都唔怕食。另我𠮶边嘅麻辣汤底香料十足,捞上嚟就见到好多花椒八角,大葱咁,味道刺激香浓,重口味人士就啱哂。
手打虾滑

手打虾滑$48蚊,被归类为海鲜系列:click到入去只此一款,可见火锅店用心制作,唔会滥做,而份量亦都好公道,我用正常size分割,每人都可以食到大约四粒,虾滑打得够胶完全弹牙,非常新鲜

牛丸(半打)

事先声明我系一个极度钟意食牛丸嘅人,因为我从来都觉得一般嘅牛丸冇味又多筋,但系呢度嘅牛丸对我嚟讲系世界级咁好味
既有丰富嘅牛肉味,口感又够实在,超级弹牙爽口,完全冇筋,十分过瘾
食完仲要encore整多一份添!!!连阿肥都赞叹不绝,争啲为咗同我争食牛丸而大打一场

滑尾龙

滑尾龙$48蚊一碟,睇个名完全唔知道乜家科,勇敢小队当然要试,嚟到嘅时候知道原来系牛肉片上面配埋只滑蛋。我哋一致认为应该系要打匀佢浸一阵然后再放牛肉去渌(应该冇错嘅
)呢一款嘅牛肉片肉质超嫰,滑嘟嘟的,有啲似去咗庙街食滑蛋牛肉煲仔饭嘅感觉。
澳洲和牛-三角柳

澳洲和牛-三角柳$68蚊一碟,呢一碟系全晚之最
牛嘅油脂分布均匀,入口柔软,原汁原味,食完之后整个口腔留有牛香,回味无穷

澳洲和牛-牛胸肉

澳洲和牛-牛胸肉$48蚊,相比起之下,呢一碟会扣咗啲啲分,因为牛胸肉比三角柳较为多脂肪,食落口就会比较肥腻,钟意食瘦肉嘅朋友可能就会争小小喇,不过肉质唔会过韧,好念身,咬落去仍然食到牛嘅油香。
安格斯-横隔肌
安格斯-横隔肌$48蚊一碟,呢一份嘅牛肉片味道较为出众,食落去最有咬劲,口感爽脆又够结实,令每一条牙罅都可以吸收到牛肉嘅味道,令嗜牛嘅人食指大动

水濂菜

水莲菜$28蚊一碟,估唔到呢度会有呢种咁稀有嘅菜王品种,不能不叫!!!呢种菜超级有益,主要可以清热利水,消肿解毒,止咳止泻,今日打火锅食就啱哂啦!呢种菜嘅味道香甜爽口,质地又脆,唔系度度都可以食得到㗎

菊花冰粉

最后整番个菊花冰粉$9蚊份,清甜又解辣,质感界乎于啫喱同果冻之间,甘香至极

食完呢一餐牛牛盛宴之后绝对满足,呢度嘅牛肉令人食完一碟又一碟,就算已经饱咗都仍然继续想食,品质极高之余价钱十分合理,下次一定会再帮衬
可口可乐
2018-09-18