2022-11-04
今晚Halloween有口福,收工约左友人黎观塘渌鼎记打边炉,正呀!今次食小宝套餐,7:30前离座价钱$228加一。落单用QR code,包以下食物:澳门猪骨锅汤底有6款拣。今日拣咗从未试过既澳门猪骨锅。澳门猪骨锅有3大旧新鲜猪骨,骨头附近都有唔少肉,其他配料有白萝卜,粟米,红萝卜。个汤好清,味道绝对唔重,感觉健康。食到后期个汤都仲系好清。肉类有:安格斯牛板腱一客4片,卖相好靓。食落好瘦,牛味都唔差。美国安格斯牛肩胛一客两大片,少少肥膏,牛味都唔错。唔会太薄切,食落有质感。伊比利亚黑毛猪一客4片,猪味浓又嫩口,我钟意。纽西兰羊肉片一客两片圆形切割。食落嫩口少少膻,我都钟意。其他肉类有安格斯极佳级精修肥牛同黑儿猪卷腩。鲜脆鲩鱼片脆口鲜味。丸类有3款手打,包括鲮鱼丸,墨鱼丸,虾丸。虽然细细粒,不过非常弹牙好新鲜。另外仲有脆脘鱼腩,鸡件同鸡子。小食有日本枝豆。锦绣前菜一客4格卖相好唔错,包括盐酥鸡,鸭血,猪肚,同青瓜。自助配料吧好多选择,包括猪皮,鹅肠,鸭血,水鱿,带子,蟹柳,午餐肉,鱼片头,鱼腐,脆皮芝士肠,包心蟹籽丸,黑松露猪肉丸,芥末贡丸,龙虾丸,麻辣牛丸,牛筋丸,贡丸等等。饺类包括水
肉类有: 安格斯牛板腱一客4片,卖相好靓。食落好瘦,牛味都唔差。 美国安格斯牛肩胛一客两大片,少少肥膏,牛味都唔错。唔会太薄切,食落有质感。
其他肉类有安格斯极佳级精修肥牛同黑儿猪卷腩。
另外仲有脆脘鱼腩,鸡件同鸡子。
小食有日本枝豆。 锦绣前菜一客4格卖相好唔错,包括盐酥鸡,鸭血,猪肚,同青瓜。 自助配料吧好多选择,包括猪皮,鹅肠,鸭血,水鱿,带子,蟹柳,午餐肉,鱼片头,鱼腐,脆皮芝士肠,包心蟹籽丸,黑松露猪肉丸,芥末贡丸,龙虾丸,麻辣牛丸,牛筋丸,贡丸等等。饺类包括水饺,鱼皮饺,韮菜猪肉饺,香芹芫荽虾饺子,鲜虾云吞。 青菜有我最钟意既西洋菜,娃娃菜同生菜。
其他蔬菜仲有响铃,莲藕片,木耳,山根,金菇,粟米,海鲜菇,冬菇,淮山,薯粉,南瓜片,白萝卜,莴苣,冬瓜。 主食有上汤伊面,出前一丁同稻庭乌冬。炸鱼皮渌一渌就食得,我钟意。 饮品柜有两大个,欣赏呢度分咗常温同冻饮雪柜。选择不少,我特别钟意自家制凉茶既竹蔗茅根少甜解渴。 以下系自助酱料吧。 总括而言,欣赏呢度肉类有相当厚度,食落有口感。