2009-10-08
师傅都有好一段时间冇同好友食家"乜都放入窿"黎个单独饭局, 无他嘅各有各忙, 加上每次同好友食家"乜都放入窿"嘅饭局, 一定唔止一间食店, 至少都有三间唔同嘅食店, 而师傅旧有嘅食评亦堆积如山, 迟迟未写, 为免压力太重, 所以就暂且抖一抖! 而家就等师傅重温番三个几月前嘅深水埗三食啦!话说好友食家"乜都放入窿"就好少黎深水埗揾食, 撞啱𠮶日师傅就好想黎呢区试下间呢区颇出名嘅酸辣粉, 于是决定黎呢区食野啦! 出左地铁站, 师傅同好友食家"乜都放入窿"边行边讲, 讲紧呢区有好多正野食之际, 细问之下先知呢间咁出名嘅食店好友食家"乜都放入窿"从来都未试过, 既然如此, 二话不说即刻入去!两个人入到去两个揾个位坐底后, 师傅就觉得有两款食物系应该要试, 一款系虾子, 另一款系黑栢叶, 最后商量左一阵就柯打左虾子捞面同埋黑栢叶虾子捞面! 等左一阵就有得食喇, 虾子捞面师傅就唔再多讲, 皆因之前嘅食评已经讲过, 反而今次系主力想讲下黑栢叶, 皆因师傅都系第一次品尝; 黑栢叶份量极多, 卖相甚靓, 冇漂染到嘅柏叶感觉更加新鲜同卫生, 放一件入口, 发觉黑栢叶非常爽口, 绝对唔韧, 唔需要点豉油亦唔
两个人入到去两个揾个位坐底后, 师傅就觉得有两款食物系应该要试, 一款系虾子, 另一款系黑栢叶, 最后商量左一阵就柯打左虾子捞面同埋黑栢叶虾子捞面! 等左一阵就有得食喇, 虾子捞面师傅就唔再多讲, 皆因之前嘅食评已经讲过, 反而今次系主力想讲下黑栢叶, 皆因师傅都系第一次品尝; 黑栢叶份量极多, 卖相甚靓, 冇漂染到嘅柏叶感觉更加新鲜同卫生, 放一件入口, 发觉黑栢叶非常爽口, 绝对唔韧, 唔需要点豉油亦唔觉淡口, 再加上旁边嘅虾子劲香, 真系好好味; 而面质就维持一贯高水准, 爽口弹牙, 又冇咩碱水味, 加上面身够干, 口感真系正到冇得顶, 而家师傅谂起都想再食呀!
总括黎讲食物质素颇好, 环境地方就逼少少, 服务普普通通, 而价钱亦唔算贵, 廿几蚊有咁高水准嘅面, 绝对抵食! 好友食家"乜都放入窿"都边吃边赞, 亦证明师傅冇介绍错, 食晒之后即刻埋单, 准备去另一个目的地! 笑脸一定会比, 而且有机会一定会再黎!