2021-07-02 278 浏览
深水埗不嬲出名美食多选择多,大家都知既有茶餐厅既蛋牛治、猪膶面、米芝莲车仔面、肉骨茶等,随左美食,深水埗都系一个Cafe林立既区,呢家由大南街到基隆街、汝州街都会闻到咖啡香,著名美食同Cafe就系大家黎深水埗既原因,不过大家有无谂过黎深水涉系食饺子同日式甜品呢?店主系2019年选址基隆街,开左呢间一家人小本经营既小店「家后」,店铺无打卡既门面与装潢,亦都无卖深水埗应有既精品咖啡,而是主打饺子同芝士蛋糕,系你无睇错,呢两样野食系完全风马牛不相及。店主本身唔系做开食肆,家庭一直系做布行生意,因为近几年行业走下坡,就同父亲商量转业,商议后决定开一间饺子店。因为店主妈妈识得包饺子,款式也唔似一般餐厅复杂,店铺菜式食物专一啲会容易经营啲,于是就胆粗粗开张左餐厅。点解一间饺子店会有甜品卖?因为店主既日本人太太钟意做甜品,太太问过店主后,店主试过后觉得可以就开始系店铺卖甜品。餐厅完全系家庭式经营,爸爸包饺子、妈妈主厨务、儿子掌楼面、新抱整蛋糕,每人一瓣、各司其职,比起饺,太太所做既日式芝士蛋糕更加爆红。餐厅主打既饺子,只有煎饺同汤饺,无蒸饺,非常简单。开业时更加只得3款饺子,慢慢才到呢家8款。好似洋

餐厅主打既饺子,只有煎饺同汤饺,无蒸饺,非常简单。开业时更加只得3款饺子,慢慢才到呢家8款。好似洋葱猪肉、韭菜猪肉、芫荽猪肉等材料都系店主爸妈每日一朝早亲自到街市买,所有材料都系逐样拣过挑过,靓既先会买。猪肉方面都系亲自系肉档挑选既新鲜猪肉,餐厅就好似为屋企人买𩠌煮饭咁。返到厨房仲有一大堆功夫要做,洗材料、剁猪肉、做卤水、煲汤等,好食既饺子同家常菜绝对唔简单。

至于汤饺方面,汤底都系店主妈妈负责,平时系屋企煲汤都唔会系古灵精怪既汤,系平时会饮到既家常老火汤,好似番茄薯仔之类,客人可以食到饺子之余又饮到住家汤,所以开业一年已经储到一班熟客。配粉面用既汤底系用牛骨汤同猪骨汤,而每日渌饺子既就系每日既老火例汤,客人知到饺子系用老火汤渌之后,会一滴不漏咁饮晒。

父母帮左店主好大忙,不过最出名人气既巴斯克芝士蛋糕,系全靠店主日籍太。店铺唔止有芝士蛋糕,仲有日式焦糖布甸。对店主黎讲,太太温顺,要打理家务、照顾女儿,又要做蛋糕,非常贤慧唔简单。系巴斯克芝士蛋糕仲未系香港大红大紫,太太已经有做,非常有触觉。芝士蛋糕客人食过之后个个都好钟意,甚至会特别订制全个做送礼,之后巴斯克蛋糕爆红,个个客人争住买,一传十、十传百,变成左餐厅人气产品,比饺子更红,试过一日曾卖出60件既成绩,有好多人系冒著蛋糕之名而黎,令到家后更添人气。

我会知呢间小店,系因为身边同样钟意食野既朋友有次介绍比我,佢向来对食野要求都高,见佢会对呢度既饺子喜爱有加,一直都想黎试一试。再加上我女朋友一直都好钟意食饺子,有系网上既饺子关注组,见到有网友推介呢间饺子店,评分唔错,有次咁岩系深水埗就决心一试佢系咪真系咁好食。

网上见到有人要等半个钟先可以入座,好好彩既系我完全唔驶等位,黎丁就可以坐低。门面唔算显眼,店铺唔算宽敞,面积唔大,有几张方枱圆枱小櫈,大概有二十个座位,但尚算坐得舒适,门口玻璃够开扬,设计简约,店内装潢系怀旧中见时尚,墙上有深水埗既旧区街照,加上中国风图腾同木制餐枱櫈,港式粉面店格局中带有风味,整体干净整洁。

呢度既餐牌得两页,第一页系茶餐厅常见粉面同饭餐,另一页就系呢度既招牌饺子、小食同甜品。饺子有八款口味,每份系8只,可以拣双拼或者拼面,拼面就只有6只,价格合理。小食方面有大肠羹、饭团、鸡翼、卤味等,甜品有芝士蛋糕同焦糖布甸。

系等紧野食个时,会见到店员用心咁逐只逐只饺子咁包,相信呢个就系店主既爸爸,所以呢度既饺子绝对系真材实料,系心机菜。
1️⃣ 洋葱猪肉饺 煎饺 $40(
: 9/10)
洋葱猪肉饺

呢款洋葱猪肉饺系最多人点,喺店舖嘅招牌,如果叫双拼嘅话要加两蚊。

饺子煎到金黄色账卜卜,小小透明会见到内馅,卖相非常讨好,咬落外层好香脆,尤其系个饺子底部,但唔会过火令到好硬,饺子皮够薄,食落轻盈。而内馅咬落系非常juicy,肉汁饱满,会即刻喺口腔爆汁,所以要小心食如果唔系会辣亲,煎饺做到完美既不干不油。

平时嘅饺子好少见到用洋葱做馅,呢度用紫洋葱做,洋葱份量够多,切到大大粒,食落唔生,煎过既洋葱小左辛辣味,多左一份甜,甜甜地又多汁,咬落够爽,完全增加馅料既口感,猪肉份量够多,够新鲜,用半肥瘦猪肉,食到猪肉嘅甘香味,好入味唔干身。

呢个饺子绝对系皮薄馅靓,馅同皮配搭得好好,洋葱同猪肉嘅比例啱啱好,唔会太多肉食到好,两只味唔会话互抢,食落好香口,饺子调味唔会太重手,冇多余调味,唔会盖过馅料本身的味道,无谂过紫洋葱摆落饺子咁夹,而呢款饺子应该系最好食嘅一款,对比起其他馅料或者汤饺,唔食洋葱既人应该都会比呢个层次丰富既饺子俘虏。

另外店舖有提供自家制嘅香辣菜脯,咬落爽口带后劲既辣,辣得黎醒神醒胃,几惹味过瘾会,放系近收银处附近,可以问店员帮手拎。
2️⃣ 云耳椰菜猪肉饺 汤饺 $36(
云耳椰菜猪肉饺

叫咗一个煎饺,就叫一个汤饺比较下。饺子大细正常,算系一口size,外皮滑溜,皮够薄,但夹起唔易整穿,咬落系烟韧,内馅饱满扎实,味道鲜甜偏向清淡,调味方面做得啱啱好。椰菜云耳咬落新鲜爽口,口感丰富,椰菜既鲜甜味好突出,猪肉肥瘦合宜,略嫌云耳偏少。

呢度汤饺嘅汤底日日都唔同,有时系红萝卜雪耳汤,今次系粉葛汤,饮落唔会话好重味,但味道足够,汤底清澈,饮落清甜,冇乜油份,有淡淡既粉葛香,系真材实料,饮完会觉得好口渴,系好健康冇味精嘅汤底,仲会有两条生菜,唔系惊艳既味道,但有屋企饮汤嘅感觉,平淡而舒服,同饺子配搭得好,汤底唔会喧宾夺主,反而令饺子更加有甜味鲜味。
3️⃣ 日式住家饭团(套餐B)  +$15(
日式住家饭团

呢度既饺子随左可以单点之外,仲可以跟套餐,有3款套餐可以选择,套餐A系配一碗面,汤底可以选择猪骨汤或者是日例汤,而套餐B系配一个是日饭团,而套餐C系配麻辣或者卤水鸡翼两只。因为饭团算系呢度特色,加上系人气之选,所以就拣左套餐B。

饭团呢种系饺子店唔常见既日本料理,都系店主日藉太太负责整,餐牌上写饭团系用日本米,上枱时香气扑鼻,饭团咬落够绵,唔会过腍,粒粒分明,带小小烟韧。

饭团主要系靠烧汁调味,虽然睇落好深色,味道唔会话好浓味,唔会话好咸,味道调味适宜,食落够香,所以唔洗再加任何调味。

饭团入面会有小小鸡肉碎,鸡肉有烧汁既香味,最特色系有牛蒡丝,牛蒡丝绝对系画龙点睛,味道非常香,每一啖都食到鸡肉同埋牛蒡丝,口感相当丰富,粒粒饭都充满牛蒡既香味,食落完全好有日本饭团既味道,成个饭团唔会话得饭,唔会食到最尾系得白饭,估唔到系一间香港饺子小店,会食到日本既味道,绝对系有惊喜。
4️⃣ 冻柠茶(
: 7.5/10)
冻柠茶

冻柠茶够冻,饮落唔算甜,茶味算正常,系杯正常既冻柠茶。
5️⃣ 日式手作芝士蛋糕 $25(
日式手作芝士蛋糕

呢度既日式手作芝士蛋糕绝对系招牌之一,系店主日籍太太亲手做,我系食紧饺子个时甚至见到有人入黎净系买芝士蛋糕走,而唔系买饺子,而且系日日新鲜制作,数量有限,所以就即刻点左。系餐厅点一件系原个芝士蛋糕既八分之一,餐厅可以预订整个蛋糕,只需要提前两天就得。

芝士蛋糕仲左有原味,仲有提供好似好小见既开心果口味、提子冧酒、抹茶味等,不过第一次食就点左原味试下先。

虽然佢系写日式手作芝士蛋糕,但外表系成个巴斯克芝士蛋糕,唔好以为饺子店出品既甜品就无质数,食落系有惊喜,一咬落去蛋糕口感绵密软滑,非常creamy,蛋糕系偏湿润,而中间系做到流心既效果,软绵得黎同时又实在,软硬适中,虽然唔系惊人既流心效果,不过比一般咖啡质既已经做得更好,系我钟意既芝士蛋糕口感。

芝士味非常香浓,而且奶香突出,有蛋香味,食落带点微酸,唔会太甜,而且蛋糕上面焗到有焦既部份,所以食到最后会有小小焦香嘅味道,蛋糕既底同样蛋味好浓,完全系我平时食到好既芝士蛋糕会经历既口感同味道变化。

成个芝士蛋糕唔算好大,作为甜品岩岩好,食落唔腻,虽然25蚊一件,但品质唔会输比啲Cafe、甜品店,食得出系用心制作,令我有信心下次再黎会试埋其他口味。
呢度既饺子出色,个人最钟意煎饺,皮够薄食落唔会炸到好硬身,食落唔腻,哎落够脆,而汤饺方面比较钟意佢既汤底,饮落清甜但唔会觉得口渴,系屋企会饮到既味道,而小食方面饭团系有日本既味道,无谂过饺子店会食到有质数既饭团,最后甜品当然系有惊喜,无谂过饺子店会有日式芝士蛋糕,自家制得黎贸数唔会输比Cafe出品芝士蛋糕。甜品随左芝士蛋糕,店铺仲有提供日式焦糖布甸,今次试唔哂既我,留返下次一定会食。

价钱方面非常平民,平民得黎又食到如此高质既食物水平,只怪我太迟认识呢间小店,服务好好,老板同店员够热情好客,用心问客人需要,会见到佢同唔小客人有倾有讲,系我挂住影相既时候,店主叫我唔好挂住影相,冻左唔好食,为既系想我食到好食既饺子,唔会系一般餐厅送上食物之后无交流咁冰冷,同客人打成一片,好有在家风味。感觉真系好似屋企人煮野食比我咁,食到既饺子系充满人情味同家中味道,论食物水平、价钱、服务,已经足够我一试再试。

系呢个附近都系饺子店林立既太子、深水涉、长沙湾既饺饺镇,要突围而出确实唔简单,呢度随左算饺子赢得口碑,仲因为芝士蛋糕声名大噪。成功因为店主对食物既坚持,经常去了解客人既需要同意见,再作出改进,最初店铺得3款饺子,客人多左比左唔小意见,参考过觉得可行后,于是变到呢家咁多款,希望食客带住一份满足离开进,会尊重客人意见既呢间餐厅成功既原因之一,再加上店主既父母,无论系食材、处理到烹煮都系一丝不苟。

其实第一次听家后呢个名已经令我抱起怀疑,因为之前听过一首台湾闽南歌又系叫家后,原来店主正正就系用呢首歌歌名做店铺名。家后既闽南语系解妻子,首歌既意思系茫茫人海可以走埋一齐唔易,既然一齐左就要相爱珍惜,而一个幸福家庭背后,需要有一位贤淑既妻子支撑住整个家。所以店主用呢个店铺名,衷心感激佢既太太,听完之后,唔知大家去食呢度既蛋糕太,会唔会觉得太甜呢?
2021-05-31
洋葱猪肉饺