2023-03-19 32 浏览
୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧平时去深水埗通常都系揾下平民嘢食,再唔系就揾新开嘅cafe。今次朋友介绍位于青山道嘅日本居酒屋六本木。感觉嚟亲嘅好多都系回头客,简单一个指示店员就知道熟客想要乜,感觉好有人情味。北海道炸赤虾BB $68炸赤虾BB我就真系第一次食,连壳炸到好香脆,加少少柠檬汁就可以一啖食哂,感觉好香酥又惹味。刺身盛刺身放系一个发光嘅冰碗上面,打卡感十足。刺身分别有兵库县室津蚝、油甘鱼、赤身同埋鲷鱼。最特别就一定系时令室津蚝,蚝身饱满又大只,入口鲜甜多汁。六本木秘制牛肉店员会系客人面前点燃牛肉下面嘅燃料,观赏性一流。牛肉外层经过炙烧,而内层就保持粉红,食落牛肉味浓又多汁。鲷鱼浓汤稻庭乌冬奶白色嘅鲷鱼浓汤入面再放入多款蔬菜,加入弹牙嘅稻庭乌冬,鱼汤鲜甜味美。玉子烧芝士热到出烟嘅铁板,送到上嚟已经闻到微焦嘅蛋香。切开玉子就会见到长长嘅拉丝,蛋内层亦都好湿润,火候控制得好好。炸雪糕外层微温嘅炸皮包裹住冰冻嘅雪糕,一冷一热即系有两种唔同嘅层次,甜而不腻。饮品方面就叫左白啤同埋波子汽水。如果唔想错过其他好介绍,记得follow我呀😘多谢大家!!!∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴
୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧
北海道炸赤虾BB $68
刺身
六本木秘制牛肉
鲷鱼浓汤稻庭乌冬
玉子烧芝士
炸雪糕
饮品方面就叫左白啤同埋波子汽水。
如果唔想错过其他好介绍,记得follow我呀😘
多谢大家!!!
∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴
六本木日本料理 (深水埗)
深水埗青山道66号建文大厦地下5-6号舖