我一向都话深水埗餐厅就多,但酒楼冇乜几多间,又或者有卖点心𠮶啲舖多数都唔太好食。呢日想食心点(小新叫法)饮啖茶,同事就推介我去「潮福蒸气火锅」,我一直以为潮福净系食海鲜添😅。我同同事下午一点半钟去到,餐厅好热闹好旺场,咁都合理嘅,因为佢好抵食,有大量特价点心同孖宝套餐等👍。下午茶市就要两点先开始。由于太耐无坐低饮茶🥢,我哋就好似新闻所讲咁「报复式消费」,叫咗好多嘢食🤣。家乡银针粉($18.8),最钟意食银针粉嘅我一定唔会错过依味❤️。我有一刻幻想过佢系汤浸,但原来系三丝炒,味道几好,够味又唔油;而且份量多,饱肚之选。煎酿茄子($16.8),呢度嘅茄子系巨无霸呎吋🍆,酿鱼肉亦非常厚身,真材实料!原只鲜虾肠($18.8),虾肠当然唔少得大大只虾🍤,鲜虾肉质弹牙。三条肠粉,每条有两只虾,肠粉本身都算滑。酱皇金钱肚($20.8),金钱肚有成七至八件,并搭配白萝卜垫底索汁🤤。呢样点心嘅精华所在系个汁,重口味带点微辣,但并不缠人。杞子烧卖皇($14.8),烧卖有四粒,味道较为普通,不过不失。但平日烧卖多数卖成顶点或者特点,而家咁嘅价钱就有交易,仲平过地铁站啲乜乜先生😳,无乜可投诉。脆皮乳鸽($38/
我一向都话深水埗餐厅就多,但酒楼冇乜几多间,又或者有卖点心𠮶啲舖多数都唔太好食。呢日想食心点(小新叫法)饮啖茶,同事就推介我去「潮福蒸气火锅,我一直以为潮福净系食海鲜添😅。
家乡银针粉
煎酿茄子
原只鲜虾肠
酱皇金钱肚
杞子烧卖皇
脆皮乳鸽
脆皮乳鸽($38/只),乳鸽BB比较细只,不过味道唔错,唔驶点淮盐或喼汁食都已经好有味,手指都舔埋😋。
麻辣口水鸡
麻辣口水鸡($38),🐔口水鸡几大碟,但骨都唔少。麻辣味唔太麻亦唔太辣,唔驶饮水解辣都得。佢仲好特别咁落咗榄菜,不过钟唔钟意食就见仁见智。
姜汁炖鲜奶
姜汁炖鲜奶($10.8),最后嚟番个甜品就非常完满😊。炖鲜奶配姜汁好夹,姜味几出,但唔会抢喉🥛。
总括嚟讲,潮福系深水埗抵食饮茶好去处🍵,每人茶钱$8,埋单都唔过二百蚊!同事果然无介绍错,有机会我想晚市嚟试下佢嘅蒸海鲜。题外话,餐厅喺商场一楼,但有自动电梯直达。
2020-09-15
家乡银针粉