2021-03-01
到访深水埗大南街至黄竹接一带做伪文青,本身打算叹杯咖啡食个tea。可惜挂住行到成五点几,不少bucket list 内的cafe 都已截单。为祭五脏庙,一口气走到福华街觅食!当然都怕素食口淡淡唔够饱,但见餐牌上写:「食物份量较大,请通知我们减少分量的需要」饿鬼如我立刻放心了!日式咖哩吉列猪扒意大利饭Omnipork Katsu Sando (Japanese Curry Risotto) HKD $108充满香口日式咖哩,配料包括车厘茄、芦笋、蘑菇, 配上裹浆炸脆的新猪肉,唔会盖过蔬菜的鲜味! Omni Pork 新猪肉口感扎实甘香, 没唔似传统豆类素肉制品,硬系有种「死咸」调味。加配 奇异果羽衣甘蓝富士苹果燕麦奶 (+ HKD $36)超健康无添加,鲜榨蔬果燕麦奶! 啱啱好中和咖哩饭嘅重口味, 富士苹果嘅甜味啱啱好满足我胃口, 抵抗咗食甜品嘅诱惑! 不可能汉堡包 配 蕃薯薯条 (Impossible Burger with Sweet Potato Fries) HKD $128加配抹茶鲜奶 Matcha Milktea (+ HKD $24) 朋友叫嘅套餐组合, 目测有非常丰富
日式咖哩吉列猪扒意大利饭
HKD $108
加配 奇异果羽衣甘蓝富士苹果燕麦奶 (+ HKD $36)
不可能汉堡包 配 蕃薯薯条
朋友叫嘅套餐组合, 目测有非常丰富嘅蔬菜馅料, 素食汉堡扒亦相当大旧。 佢请我食咗番薯条, 切得细细条,中和油腻感。好满足,一定Encore!