2019-07-14 35 浏览
早几日同朋友出深水埗买野,经过呢间天下茶屋,觉得个名好熟但系又谂唔起系边度听过,后尾朋友提我呢个系大阪其中一个车站嘅名!就系咁我同朋友就决定要入去试下佢。呢度似乎系比较出名食丼饭,不过近来天气咁热我同朋友都比较想食小食多过丼饭,于是就叫了大量小食。首先沙律分别叫了蟹籽青瓜沙律同一口胡麻蕃茄,材料都算新鲜,尤其车厘茄去左皮咬落外皮软软内里就爆汁口感有趣。木鱼花胡麻冷奴豆腐我同朋友都最钟意呢个汁煮茄子,茄子煮得够冧又入味。热食方面,我地要了个日式炒杂菜,材料丰富,炒出来唔油腻系清淡之选。另外单骨鸡翼炸得香脆,味道有少许辣,食落够香口。估唔到日本餐厅都会有奶盖茶卖,我叫了杯冲绳海盐奶盖乌龙茶,奶泡食落绵绵的,而且芝士味配上咸咸地嘅海盐好衬,底部嘅乌龙茶我叫了走甜,我特登无搅匀啲奶泡落茶度,食落无咁济反而更清甜解渴。

木鱼花胡麻冷奴豆腐

我同朋友都最钟意呢个汁煮茄子,茄子煮得够冧又入味。

另外单骨鸡翼炸得香脆,味道有少许辣,食落够香口。