2023-08-20 110 浏览
今日去左深水埗觅食,福荣街全部都系食店,行左一圈见呢间上海菜好多选择,价钱又唔贵,就行左入去,入到去发现全场坐满,睇嚟应该无拣错餐厅装修唔系行夸张路线,简单扑实,但环境光线足,用餐气氛好热闹,餐牌选择好多,而且好多招牌菜都有图片参考,唔使估估下,最好系佢墙上有个人气菜式排名,有选择困难症可以睇下咩系最多人食就叫咩我地见到餐牌有个凉拌自由拼,餐厅好贴心,比食客拣拼几多款,款式又可以按个人口味随意拣,我地就先黎个四拼拣左蒜泥白肉,镇江肴肉,鸡丝粉皮,醉鸡一上菜,估唔到份量多到咁夸张,讲真呢个价钱好抵食,唔怪之得我地见每枱客都有叫呢个菜醉鸡数过有成8件,酒味好浓,鸡皮好薄无肥油,鸡肉充满酒香,仲好嫩滑,真系超级正鸡丝粉皮都有水准,鸡丝份量都算充料镇江肴肉真心有惊喜,肉唔会雪到冻冰冰无味,反而好札实好有肉香,配上啫喱状既高汤汁,融化系口真系好满足呢款菜真系要花功夫先做到蒜泥白肉好惹味,配个汁真系食到停唔到口,份量又多相思骨都好推荐,酸酸甜甜好开胃,配白饭真系一绝,餐厅拣既排骨一d肥肉都无,用料实在,每粒排骨都有汁包住,但又唔会成碟都系汁浸住,真系抵赞,睇得出厨师功夫云腿津白比想像中份量多,一般

拣左蒜泥白肉,镇江肴肉,鸡丝粉皮,醉鸡

凉拌四拼

鸡丝粉皮都有水准,鸡丝份量都算充料

呢款菜真系要花功夫先做到
蒜泥白肉好惹味,配个汁真系食到停唔到口,份量又多

相思骨

云腿津白
云腿津白比想像中份量多,一般食店食菜都系又贵又少,一碟菜可能得几条,但呢度真系成碟放满,份量好多,味道清得黎又有云腿既咸味,配饭都可以食多碗
招牌鲜肉爆汁小笼包
最后当然唔少得招牌鲜肉爆汁小笼包啦,小笼包size比平时食开大好多,最正系馅入面无咩肥猪肉,但一咬又爆晒汁咁,最怕食小笼包一半都系肥猪肉,食两个就腻,食唔落其他,呢度个小笼包抵比个like
招牌鲜肉爆汁小笼包

我地一路食就一路有食客入嚟,基本上无空位,外卖都无停过,未够8点已经要等一阵间先有位,深水埗果然真系多人黎揾好野食
呢个价钱两个人饱到行唔郁,真心扺食
2023-08-19
凉拌四拼