2023-04-28 128 浏览
ohm由乐队Kolor主理,以「朝啡晚酒」模式经营,日间要精神; 夜晚要放松🍸装修主要走水泥风,亦注入了cyber punk元素🪐二楼可供预订作party room或包场,但有设最低消费。餐厅系pet friendly🐶欢迎主人携同毛孩黎outdoor位置或预约二楼空间🔆冬荫功海虾扁意粉$𝟙𝟚𝟠好有泰式风味的意粉🍝冬荫功味好浓,是偏酸多于辣,既开胃又惹味😜仲可以自己再挤啲青柠汁增添层次🍋除了数只爽弹大虾,仲有草菇同蕃茄仔做配料,完全不会单调🔆矶烧鲍鱼黑松露扁意粉$𝟙𝟛𝟠此为weekly special,每星期都会转~相比起平日食开的黑松露意粉,呢个无咁多cream所以不会太腻,但同时又散发出香浓黑松露味💕鲍鱼都几大只,肉质鲜嫩易咬,而且酱油超入味!🔆青柠芥辣炸一口鸡卷$𝟞𝟠多款小食都好吸引,唔系出面常见🫶🏻呢个一口鸡卷肉质扎实,鸡肉味浓🐔青柠芥末感觉清新开胃,而且也不会呛喉🔆唔系章鱼烧卖$𝟝𝟠钟意章鱼烧调味的话可以试下呢款小食,估唔到日式烧汁、沙律酱、紫菜加落炸烧卖都几夹㖞🤣🔆意大利黑醋酱煎卡津牛脷$𝟠𝟠呢款小食都好出色!牛脷外层经煎封呈脆身,但中心却仍是软嫩,对比分明。黑醋酱不抢风头
冬荫功海虾扁意粉

唔系章鱼烧卖

🔆唔系章鱼烧卖$𝟝𝟠
意大利黑醋酱煎卡津牛脷

🔆意大利黑醋酱煎卡津牛脷$𝟠𝟠
呢款小食都好出色!牛脷外层经煎封呈脆身,但中心却仍是软嫩,对比分明。黑醋酱不抢风头,只轻轻减低腻感,配合得宜
黑芝麻芝士蛋糕

🔆黑芝麻芝士蛋糕$𝟝𝟠
最后叫埋个新出的甜品🍰芝士蛋糕滑溜,放入口容易压开,有少少呈糊状,加上浓郁的黑芝麻味,真系似食紧芝麻糊咁🖤
Guava punch

🔆Guava punch$𝟙𝟘𝟠
佢地嘅signature cocktail按酒精浓度排,女仔可以好似我咁拣款浓度低啲嘅甜酒🍸用白提子、柠檬及石榴调制,是甜甜的提子汁,好容易饮
杨枝甘露

🔆杨枝甘露$𝟙𝟚𝟠
另外仲有几款dessert cocktail,用不同酒做基底,再用埋该款甜品嘅材料调成。呢杯以Bacardi Carta Blanca做base,底下有芒果及西柚泥🥭带厚重椰奶香,真系好似饮紧杨枝甘露
豆腐花

🔆豆腐花$𝟙𝟚𝟠
唔好睇佢只系一碗豆腐花,其实内含多重层次!以Vodka做base,加左椰子水,仲品尝到淡淡姜味😳旁边有一小杯黄糖,可按自己喜爱的甜度添加

🐰这里的食物跟调酒质素都很好,而且创意十足很有独特性🥰另外,餐厅致力推动本地音乐,会与其他乐队尝试不同合作,更开设YouTube channel分享不定期进行的live show🎶佢地对本地音乐嘅付出亦是绝对值得大家支持🫶🏻
用餐时段