2022-09-15
今日约左家姐去深水埗买装饰,带埋姨甥睇玩具,顺便去食酸辣粉。屋企人入面都系得家姐先会陪我食伤心酸辣粉,之前同家姐食开铜锣湾果间分店。今次就try try 唔同分店,会唔会有唔同feel⋯ ⦁酥香脆猪腩餐 $68家姐见到果脆猪腩好吸引,就嗌左一个set。有齐超脆既猪腩、自选辣度既酸辣粉,仲有一杯白桃乌龙冷泡茶,非常贴心。脆猪腩超级香脆,外皮酥脆,肉质柔软,一口咬落去肉汁瞬间涌出。餐厅仲配埋甜酸酱,减低油腻感。如果唔食薯粉,可以拣米线,汤底系我最钟意既酸辣酸辣既味道。 ⦁皇牌特盛饭 $32入面有鸡扒,肠仔,芝士豆腐, 款式多样。酱汁拣咗姜蓉,比我想像中多劲多既姜蓉🤣。跟餐加$10,有个小食同纸包饮品。我地拣左炸花枝丸同苹果绿茶。岩晒小朋友食。 ⦁秘制葱油鸡饭 $32劲多葱油闻落好香,鸡肉嫩滑,仲要好少骨。都系加左炸三鲜水饺做小食脆卜卜又keep到肉汁,最后拣左乌龙茶解解腻。 ⦁重庆炸酱凉面 $36可以选择辣度,小朋友想试,我就拣左唔辣。夏天系街行到身水身汗,入到黎叹住冷气,再食碗凉面,简直透心凉! 最后单点几款例牌小食,包括麻辣肥肠$38、贡菜皮蛋$30、麻辣牛脷$38等。
⦁酥香脆猪腩餐 $68
⦁皇牌特盛饭 $32
⦁秘制葱油鸡饭 $32
⦁重庆炸酱凉面 $36
最后单点几款例牌小食,包括麻辣肥肠$38、贡菜皮蛋$30、麻辣牛脷$38等。麻辣肥肠冇猪膻味,肥瘦平均,口感烟韧。贡菜皮蛋用左黄金皮蛋,皮好似啫喱咁软滑,蛋黄系仲有少少流心。麻辣牛脷入口嫩滑一D都唔韧唔干柴。
我谂下次行开附近都应该会食,因为揾到间好食又味道正宗既酸辣粉好难。好彩尼间满足到我同家姐,完全系铁粉!🥰