2022-01-25
见今日风和日丽去咗浅水湾一带同朋友庆祝生日。朋友一直都好钟意食日式串烧,今次去咗一间听闻系全港面积最大嘅备长炭餐厅食午市生日饭。一入去店员会好热情咁招呼你,安排咗一个近厨房侧面嘅位。虽然系open kitchen不过可能始终午市关系其实都唔系好睇到厨师大显身手。备长炭串烧拼盘定食 $160个set有鸡翼、鸡肉葱、鸡软骨、牛舌、豚肉肠、豚腩各一串,仲包埋面豉汤同一个沙律。 我哋拣咗乌冬。 最钟意佢嘅牛舌同埋豚腩,油脂感重,牛肉味浓,而豚肉就肥而不腻,配上炭烧味,感觉好似去咗日本居酒屋。刺身拼盘二人前 $488有三文鱼、池鱼、白身鱼、赤身同帆立贝。全部刺身都新鲜而且厚切,食落啖啖肉,亦唔会话好腥。特别钟意个白身鱼食落有少少蜜柑皮味,朋友就话有啲陈皮味,几特别,又有咬口。池鱼系咁多种刺身里面最有鱼香味,不过我其中一够就有骨,要小心食。 三色拖罗卷 $288其实见佢仲有几款特色寿司卷,卖相就比三色拖罗吸引,但系由于我同朋友都系刺身嘅爱好者, 最后放弃咗天妇罗虾同埋炸猪扒卷。佢除咗有三色拖罗仲有少少日式腌萝卜水粒,中和返𠮶种油腻感。不过我哋有两旧寿司应该就系系寿司头同埋味所以有少少散散地,呢点就
备长炭串烧拼盘定食 $160
刺身拼盘二人前 $488
三色拖罗卷 $288
其实见佢仲有几款特色寿司卷,卖相就比三色拖罗吸引,但系由于我同朋友都系刺身嘅爱好者, 最后放弃咗天妇罗虾同埋炸猪扒卷。佢除咗有三色拖罗仲有少少日式腌萝卜水粒,中和返𠮶种油腻感。不过我哋有两旧寿司应该就系系寿司头同埋味所以有少少散散地,呢点就争少少,但系味道满分。
甲罗烧$168
好大个,上到枱热辣辣仲会喷烟。佢非常足料,有好多蟹肉食落充满蟹膏味,creamy同香口。餐厅配左啲鱼干片俾你去点嚟食。不过食晒啲鱼干其实仲有一大半剩。唔见Menu有得就咁嗌白饭,好彩我哋嗌左个寿司卷,最后就用寿司卷啲饭捞埋一齐嚟食。正!大满足😆
最后加埋服务费$1214买单,有海景,服务质素亦都良好,整体都算满意。 离开浅水湾又唔知试咩朋友都可以嚟食下。