2024-03-11 496 浏览
難得入淺水灣🏖️一於搵間環境好啲嘅「笑酤和味炭燒」食Lunch🍽️.師傅發辦備長炭串燒拼盤(6款)配迷你和牛炒飯🍢有雞翼🍗雞軟骨🦴牛舌👅豚腩🐖豚肉腸🍖迷你番薯🍠厚切牛舌爽口Juicy😋豚腩肥瘦各半,以鹽吊出肉香🧂加上檸檬汁更佳🍋迷你和牛炒飯夠獲氣🔥略嫌和牛粒較少同細粒🥺極上日本溫泉蛋飯拌炭燒雞皮配招牌SHOKU卷🍙脆卜卜嘅雞皮連同溫泉蛋秘製醬汁撈飯食🐓🍳🍚好好味🤤SHOKU卷包住軟殼蟹同天婦羅炸蝦🦀🍤炸得非常酥脆😆加上軟綿壽司同千島醬😗幾開胃.中拖羅壽司🍣恰到好處嘅魚油脂,十分甘香😛.沙律(2客)🥗.味噌湯🥣.雪糕(2客)🍨.凍咖啡🥤.熱咖啡☕️

中拖羅壽司🍣恰到好處嘅魚油脂,十分甘香😛
沙律(2客)🥗
味噌湯🥣
雪糕(2客)🍨
凍咖啡🥤
熱咖啡☕️
  • 笑酤卷
  • 佐賀豚肉腸
2023-12-14 521 浏览
剛喺呢間街角小店撈一餐,真係發現咗好啱口味嘅地方!😋🍽呢度嘅皮蛋瘦肉粥,滑到不得了,一啖啖嘅豬肉,咬落去嘅時候真係即刻知道呢啲係用心煲嘅,皮蛋又夠香,溫暖哂心肺。跟住,我又死啦花生醬雞翼,淨係聽個名都流晒口水,食落嘅感覺真係有「哂fing」👌。啲雞翼燒得啱啱好,啲皮夠香脆,花生醬嘅香甜同啲嘴感啱啱好扺扺嘅辣,真係一絕。至於菠蘿咕嚕肉呢,正宗到爆炸,菠蘿嘅酸甜好夠kick,啲豬肉塊炸得外酥內軟,幾得意嘅口感對比,每口都充滿驚喜。最後,我鐘意嗰個涼瓜牛肉,睇落好普通,但啲牛肉薄切得恰到好處,炒得恰到好處,涼瓜煮得苦中帶甜,肉嘅嫩滑同涼瓜嘅清香撞埋一齊,真係大滿足!這家店啲菜簡單直接,一啲都唔造作。要講真,都係街邊小店有時嘅一餐,最能打動人。下次路過一定要再嚟轉轉!🤤👍🐂

2023-08-30 711 浏览
🍴: 𝗦𝗵𝗼𝗸𝘂 𝗝𝗮𝗽𝗮𝗻𝗲𝘀𝗲 𝗕𝗶𝗻𝗰𝗵𝗼𝘁𝗮𝗻 𝗚𝗿𝗶𝗹𝗹🏠🤍📍: 𝗥𝗲𝗽𝘂𝗹𝘀𝗲 𝗕𝗮𝘆, 𝗛𝗼𝗻𝗴 𝗞𝗼𝗻𝗴 🇭🇰 🌟How to spend your FRIYAY lunchtime in the Southern district? Probably go all the way to Repulse Bay, take a seat nearby the beach and enjoy the vibes there💖 I went to the Japanese resto located at the Pulse and we have ordered their signature and chef’s selection menu 🌟I think the price of the lunch menu is reasonable, served with udon/rice, veggie salad and miso soup🥗🍜 highly recommend their yakitori platter and whole surf clam!🤤🤤
📍: 𝗥𝗲𝗽𝘂𝗹𝘀𝗲 𝗕𝗮𝘆, 𝗛𝗼𝗻𝗴 𝗞𝗼𝗻𝗴 🇭🇰

🌟I think the price of the lunch menu is reasonable, served with udon/rice, veggie salad and miso soup🥗🍜 highly recommend their yakitori platter and whole surf clam!🤤🤤🤤

⭐️: 𝗬𝗮𝗸𝗶𝘁𝗼𝗿𝗶 𝗣𝗹𝗮𝘁𝘁𝗲𝗿 (𝗹𝘂𝗻𝗰𝗵 𝘀𝗲𝘁) / 備長炭串燒拼盤
💰:💲𝟭𝟲𝟬

⭐️: 𝗪𝗵𝗼𝗹𝗲 𝗦𝗾𝘂𝗶𝗱 / 原隻魷魚
💰:💲𝟭𝟴𝟴

⭐️: 𝗪𝗵𝗼𝗹𝗲 𝗦𝘂𝗿𝗳 𝗖𝗹𝗮𝗺 / 原隻活北寄貝
💰:💲𝟯𝟲𝟴
👅: 💎💎💎💎(4/5)

⭐️: 𝗪𝗮𝗿𝗯𝗶 𝗠𝗼𝗰𝗵𝗶 (𝗢𝗿𝗶𝗴𝗶𝗻𝗮𝗹) / 原味蕨餅
💰:💲𝟰𝟴
👅: 💎💎💎(3/5)
  • 甲羅燒
  • 備長炭串燒拼盤
香港探店|清水灣|串燒|笑酤和味碳燒我找到了一個絕佳的用餐地點,位於清水灣沙灘旁邊的一家餐廳!這裡的美食絕對能夠滿足你的味蕾,我品嚐了幾道令人驚艷的菜餚,讓我忍不住分享給大家:🍝 溫泉蛋海膽扁意粉 ($198) 🍝這道扁意粉絕對是一個令人驚艷的美味!蓬鬆的意粉融合了溫泉蛋和鮮美的海膽,每一口都充滿了濃郁的海洋風味。這款菜色不僅味道出眾,還以其精緻的擺盤令人驚艷,絕對是一道值得品嚐的佳餚。🍚 拖羅蓉丼飯 ($188) 🍚這碗拖羅蓉丼飯絕對是一個讓人食指大動的美味!搭配著新鮮的海鮮和豐富的蔬菜,這碗飯粒飽滿又香氣四溢。每一口都帶來了絕妙的口感和豐富的風味,絕對是一道令人滿足的主菜。🍗 雞腿肉 ($42) 🍗這道酸味雞腿肉絕對是一個令人驚艷的小吃!雞腿肉鮮嫩多汁,搭配酸味的醬汁,口感豐富。每一口都帶來了令人愉悅的酸甜滋味,絕對是一道讓人回味無窮的美食。🥩 M5牛粒 ($62) & 辣味牛小排 ($62) 🥩這兩道牛肉菜餚絕對是肉食愛好者的天堂!M5牛粒嫩滑多汁,每一口都散發著濃郁的牛肉香氣。而辣味牛小排則帶來了辣味和牛肉的完美結合,讓人欲罷不能。這兩道菜色絕對能滿足你對牛肉的渴望。🦀 經典蟹
香港探店|清水灣|串燒|笑酤和味碳燒

🍝 溫泉蛋海膽扁意粉 ($198) 🍝

🍚 拖羅蓉丼飯 ($188) 🍚

🍗 雞腿肉 ($42) 🍗

🥩 M5牛粒 ($62) & 辣味牛小排 ($62) 🥩

🦀 經典蟹籽沙律 ($98) 🦀
這道經典蟹籽沙律絕對是一個讓人驚艷的開胃菜!新鮮的蟹肉和豐富的蟹籽融合在一起,搭配清新的沙拉蔬菜,帶來了令人愉悅的口感和獨特的風味。每一口都讓人感受到海洋的鮮美。

🐷 豚肉芝士 ($42) 🐷
這道豚肉芝士絕對是一個令人難以抗拒的美味!豬肉的鮮嫩搭配著濃郁的芝士,口感豐富。每一口都帶來了濃厚的奶酪風味和豬肉的香氣,絕對是一道讓人垂涎欲滴的小吃。

如果你在清水灣沙灘附近,絕對不能錯過這家餐廳!他們的菜單提供了多種令人驚艷的菜餚,從扁意粉到丼飯,再到牛肉和海鮮,每一道菜都經過精心的烹飪和美味的搭配。不管你是想要享受精緻的海鮮,還是品嚐美味的肉類,這裡絕對能夠滿足你的口腹之欲。

快來這家餐廳一試,讓你的味蕾沉醉在這些令人驚艷的美食之中!💕

——————為食分界線——————
📍 笑酤和味炭燒 (淺水灣)
淺水灣海灘道28號The Pulse L1樓109號舖

人均消費: $400
#mariofatfat #foodie #hkfoodie #hkrestaurant #清水灣沙灘 #美食餐廳 #扁意粉 #丼飯 #牛肉 #海鮮 #美味小吃 #沙律 #hongkongfood
#hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #食好西 #美食 #探店 #香港探店
2023-07-11 408 浏览
餐廳浪漫有情調,但不只是吃西餐,主打多國菜,但最特別是用備長炭香烤上次午餐來有lunch set ,晚餐以單點為主,但單點也好,因為可以多款選擇日式麻辣雞沙律感覺清新,而且雞帶點麻辣,令青瓜更爽甜,而且引起夏天悶悶的冑口,惹起食慾免治雞肉安:雞肉串配日本蘭王蛋,令感覺十分嫩滑,炭燒令雞串帶點香烤味開邊雞翼:炭燒十分惹味,而且烤到外脆嫩滑脆味卷:香脆三文魚皮再配七彩脆米,十分特別的卷物拿破崙意粉:茄醬味十分香濃,而且不是用茄醬,而是新鮮蕃茄,再加上脆腸👍火山卷:炸豬扒再配漏汁的芝士,叠起很像火山爆熔岩

日式麻辣雞沙律

開邊雞翼:炭燒十分惹味,而且烤到外脆嫩滑

脆味卷:香脆三文魚皮再配七彩脆米,十分特別的卷物

火山卷:炸豬扒再配漏汁的芝士,叠起很像火山爆熔岩

• 拿破崙意粉
  • 火山卷
2023-07-09 314 浏览
位於香港島南區的淺水灣是一個充滿奢華感的地區,這裡有許多高級餐廳和美麗的沙灘。和陽光嬉戲完畢,便到笑酤和味炭燒餐廳的日本料理餐廳用餐。和牛炒飯 $268這道料理使用了最優質的和牛,加上米飯和各種新鮮的蔬菜,烹調出來的炒飯香氣四溢、口感豐富。三文魚子卡邦尼意粉 $188奶油醬汁非常濃郁,帶有奶香味和淡淡的蒜香味,讓人感到舒適和溫暖。其次,新鮮的三文魚子為整道菜帶來了鮮美的海洋風味,同時也讓整道菜的口感變得更加豐富。原隻魷魚 $188經過炭火燒烤後,表面呈現金黃色,散發出誘人的香氣。入口後,魷魚的口感柔軟而有嚼勁,帶有淡淡的炭燒香味,讓人一口接一口地享受。雞翼串燒 $38雞翼味道非常濃郁,香氣四溢,而且肉質鮮嫩多汁,非常美味。黑豚腩串燒 $68炭火燒烤後,呈現出金黃色的外皮和肥美的肉質。這道菜的肉質非常軟嫩,而且入口後的口感非常豐富,讓人難以忘懷。這些料理都是使用新鮮的食材烹調而成,讓人們可以在享用美食的同時,感受到食材的原始風味。笑酤和味炭燒餐廳的設計充滿了現代感和簡潔風格,讓人們可以在舒適的環境中享受美食。餐廳的服務也非常周到,讓人們在用餐過程中感受到溫暖和舒適。

和牛炒飯 $268

三文魚子卡邦尼意粉 $188

原隻魷魚 $188

雞翼串燒 $38
雞翼味道非常濃郁,香氣四溢,而且肉質鮮嫩多汁,非常美味。

黑豚腩串燒 $68

2023-07-03 241 浏览
上個月父親節同爸爸揸車入淺水灣游水食晏我揀咗裝修型格優雅嘅日本餐廳《笑酷和味炭燒》店員推薦我地食weekend brunch餐包飲品、前菜、刺身、串燒、和食我地叫咗兩杯冇酒精梳打飲品其實如果唔係揸左車我地應該會叫佢兩小時任飲香檳或有汽酒都係加$200餐既前菜同串燒分別叫咗豚肉腸、海鹽青檸燒雞翼、甜粟米配紫蘇牛油仲有超足料嘅蟹肉可樂餅雞翼燒得啱啱好Juice皮又脆粟米係超甜粟加埋重牛油10分開胃蟹肉可樂餅有我塊面咁大食得出係自家製仲要好重料食哂成個都開始飽刺身有肥美拖羅入口即溶好新鮮我哋額外再叫左份壽司同埋一個招牌笑酷卷招牌卷個沙律醬令我食左好多嚿食到呢度我已經有七成飽餐既主菜仲有銀鱈魚西京燒同拖羅魚蓉飯魚皮燒得甘香肉滑拖羅魚蓉又係大份量好滿足爸爸開心好好胃口風一樣咁ko左2個主菜全餐飯最精彩嘅就係甜品呢一part最鍾意食唔甜嘅甜品佢日式嘅三款甜品都好高質雖然唔知道叫咩名除咗食物質素同環境好之外絕對係會因為甜品而返嚟
上個月父親節同爸爸揸車入淺水灣游水食晏
我揀咗裝修型格優雅嘅日本餐廳《笑酷和味炭燒》
店員推薦我地食weekend brunch
餐包飲品、前菜、刺身、串燒、和食

我地叫咗兩杯冇酒精梳打飲品

雖然唔知道叫咩名
除咗食物質素同環境好之外絕對係會因為甜品而返嚟
1K
2023-06-18 170 浏览
周末香港好去處,不論天氣如何,放假都要去Chill,今次同朋友去到淺水灣海灘道28號The Pulse1樓109號舖的「笑酤和味炭燒」,餐廳環境舒適,歎一個悠閑日式早午餐。每位$568套餐包無酒精飲品暢飲,或$688套餐包2.5小時無限暢飲清酒及有汽玫瑰白酒。食物即叫即製,送酒小食及「海鹽枝豆」,是配白酒的好開始。「牛油果沙律配和風汁」沙律非常新鮮,牛油果creamy。「佐賀豚肉腸」是用備長炭烤製的,外層脆皮,豬肉香口惹味。刺身「三文魚」肉質富彈性、無魚腥、味道鮮美、油脂豐腴。「脆味卷」色彩繽紛讓人看了好食欲,賣相超打卡,餡料是炸魚皮,口感豐富。「日式炸雞」一口大小,雞腿肉很嫩滑及「雜錦野菜天婦羅」份量十足,炸蝦、南瓜、冬菇及秋葵等,不油不膩,以上主菜下酒都一流絕配。最後以豪華甜品拼盤作結,真係悠閑周末大滿足!!

食物即叫即製,送酒小食及「海鹽枝豆」,是配白酒的好開始。

「牛油果沙律配和風汁」沙律非常新鮮,牛油果creamy。

「佐賀豚肉腸」是用備長炭烤製的,外層脆皮,豬肉香口惹味。

刺身「三文魚」肉質富彈性、無魚腥、味道鮮美、油脂豐腴。

「日式炸雞」一口大小,雞腿肉很嫩滑及

最後以豪華甜品拼盤作結,真係悠閑周末大滿足!!
滿心期待同朋友假日揸車搵好去處睇晒openrice淺水灣所有餐廳以前每次嚟都揀幾間cafe食all day breakfast今次諗住食一次特別啲嘅就揀咗呢間大大大中伏嘅偽西日fusion睇完所有好評再食真係失望到極點再睇埋單個價錢真係伏伏伏!!強烈唔建議大家過去食!!食咗咁多年香港日式餐廳 我心目中香港有幾間鐵板燒/特色壽司卷物/和牛日式餐廳係好出色嘅人地食物質素絕對對得住價錢~但偏偏呢間笑酤價錢又貴 兩個人嗌3樣嘢食 埋單連加一要$1624?!!食物質素同普通平價任食放題差唔多睇完眾多好評原本對佢好高期望反而最後係極度令人失望!!服務費收咗$147.6 除咗上菜收碟但我哋完全感受唔到有咩服務提供過真係難怪現場除咗我哋只有一檯客!但隔離幾間cafe全場坐滿!大家知咩事啦!未試過食完咁嬲!呢間餐廳生存到2023今日都真係奇蹟!~最好笑係嗌咗呢碟價值$880海陸空盛,如果燒到黑色嘅係和牛係陸地行,龍蝦係海中游,咁粟米係咪識空中飛?!
滿心期待同朋友假日揸車搵好去處
睇晒openrice淺水灣所有餐廳
今次諗住食一次特別啲嘅
就揀咗呢間大大大中伏嘅偽西日fusion
睇完所有好評再食真係失望到極點
再睇埋單個價錢真係伏伏伏!!
強烈唔建議大家過去食!!
食咗咁多年香港日式餐廳
人地食物質素絕對對得住價錢

但偏偏呢間笑酤價錢又貴
兩個人嗌3樣嘢食 埋單連加一要$1624?!!
食物質素同普通平價任食放題差唔多
睇完眾多好評原本對佢好高期望
反而最後係極度令人失望!!
服務費收咗$147.6 除咗上菜收碟
但我哋完全感受唔到有咩服務提供過
真係難怪現場除咗我哋只有一檯客!
但隔離幾間cafe全場坐滿!大家知咩事啦!
未試過食完咁嬲!
呢間餐廳生存到2023今日都真係奇蹟!

最好笑係
嗌咗呢碟價值$880海陸空盛,
貴又少和牛炒飯
$328咁嘅質素都拎得上檯嘅彩虹卷
呢盆$880海陸空盛,如果燒到黑色嘅係和牛,龍蝦係海,粟米係咪識空中飛?
2023-06-16 121 浏览
難得入到淺水灣哂下太陽玩完就系附近揾間食下野系沙灘行過小小有個商場The pulse好多餐廳,好多款式見到用備長炭既串燒,唔洗諗就入去先一入去大堂中間就系師傅既串燒位一串串即點即燒,可能備長炭關係無咩太大味。另外靠窗座位比較chill,入面座位就比較舒適點完餐,第一個黎既系-和牛炒飯,心諗炒野咁快既,但諗落即燒串燒應該重耐,好合理🤣飲炒得好香又干身,和牛粒唔輕手啖啖肉同飯到主菜串燒有-黑豚腩,牛舌,和牛小排粒第二轉-雞腎,雞軟骨第三轉-雞棒,雞髀肉燒得好好,一啲都唔干,肉汁鎖得好咬啖重有啲肉汁滴落台個人最喜歡個黑豚腩,肉質彈牙肉味重,同個雞髀肉好滑嫩最後試埋佢地推介品卷物揀左粒粒脆三文魚卷口感好過引,外層系啲脆粒粒黎

難得入到淺水灣哂下太陽
玩完就系附近揾間食下野
系沙灘行過小小有個商場The pulse
好多餐廳,好多款式
見到用備長炭既串燒,唔洗諗就入去先

一入去大堂中間就系師傅既串燒位
一串串即點即燒,可能備長炭關係
無咩太大味。
另外靠窗座位比較chill,入面座位就比較舒適

點完餐,第一個黎既系
-和牛炒飯,心諗炒野咁快既,
但諗落即燒串燒應該重耐,好合理🤣
飲炒得好香又干身,和牛粒唔輕手
啖啖肉同飯

到主菜串燒
有-黑豚腩,牛舌,和牛小排粒
第二轉-雞腎,雞軟骨
第三轉-雞棒,雞髀肉
燒得好好,一啲都唔干,肉汁鎖得好
咬啖重有啲肉汁滴落台
個人最喜歡個黑豚腩,肉質彈牙肉味重,
同個雞髀肉好滑嫩

最後試埋佢地推介品卷物
揀左粒粒脆三文魚卷
口感好過引,外層系啲脆粒粒黎

• 黑豚腩
2023-05-17 158 浏览
備長炭之《笑酤和味炭燒》身為赤柱人,第一次係淺水灣食野,真係笑死人,淺水灣其實都好多野食,我地揀左備長炭之《笑酤和味炭燒》,餐廳位於沙灘旁邊,餐廳已新裝修,環境清優幾relax,餐廳採用開放式廚房,客人可欣賞到師傅即席烹調,食材亦好新鮮,menu都好選擇,蟹子沙津 $88︰沙律醬個味幾好,唔會太多沙律醬搞到個沙律出哂水,配料十分爽口,蔥吞拿魚(小卷) $118︰吞拿魚入口幼細香滑,軟綿綿的口感加上脂香,感覺滿足,免治豬肉棒 $52︰肉質鮮嫩,口感軟綿,入口肉汁濃郁,配以生蛋黃汁,令豬肉棒層次提升,雞腎 $48︰口感脆嫩爽口,唔會燒到熟變到又乾又硬,佐賀豚肉腸 $40︰肉質特別鬆化,脂肪甘香,芝士鰻魚玉子燒 $168︰味道甜甜玉子燒,加上炙燒過半溶既芝士,入口雙重口感,饅魚雖小但濃郁又滿足,配上沙律醬,口感味道更豐富,雜錦刺身丼 $268︰有三文魚、吞拿魚、油甘魚、玉子、三文魚籽、牡丹蝦、青瓜、都幾足料,刺身全部好新鮮、份量算多,今晚十分滿足,下次可以再試下其他食物。
備長炭之《笑酤和味炭燒》
雞腎 $48︰口感脆嫩爽口,唔會燒到熟變到又乾又硬,
佐賀豚肉腸 $40︰肉質特別鬆化,脂肪甘香,
今晚十分滿足,下次可以再試下其他食物。
2023-05-16
  • 芝士鰻魚玉子燒
2023-04-18 182 浏览
淺水灣笑酷就正正在沙灘旁邊,環境清優夠relax, 餐廳正中間就係師傅燒串燒既地方,一條條好大既備長炭,食串燒更有火喉!蟹子沙律,清新清爽開胃前菜,蟹籽粒脆卜卜,青瓜絲,蟹棒絲都幾多份量,好清新夠爽。火山卷,蛋黃醬好夠多,完全包圍住壽司,呢款壽司感覺似有韓式風格,飯粒較為軟糯,内層有炸豬扒,肉質都幾鬆化唔乾身。而且賣相都幾靚!免治雞肉棒,蛋汁夠香甜mix埋醬汁都有風味,雞肉外脆内軟,亦帶有軟骨口感。日式炸雞,炸到酥脆内層都keep到幾多肉汁,一份都幾多舊"幾抵食。和牛炒飯,炒得夠乾身而且無乜油,飯粒分明夠香口,和牛肉粒都食出高質,幾有個性既味道。

2023-04-18 966 浏览
天氣突然轉熱,所以我地就去淺水灣 抖暑,正直中午,食完飯先去曬太陽就岩岩好👍環境比之前更舒服,原來餐廳為迎夏天,所以翻新店舖👍有午餐lunch set ,價錢由百幾去到幾百,款式都算多,而且價錢合理,送沙律同味噌湯,仲可以加$38有咖啡茶和雪糕午餐set十分豐富,飲品選了latte and cappuccino 和式沙律,沙律十分清甜配芝麻醬令人開胃味噌湯:十分熱,配料十分足夠🐟特上碎拖羅丼定食碎拖羅仍保持鮮味,再加上擺盤十分精緻,配搭口薯片,感覺十分特別🍡中燒拼盤定食配迷你和牛炒飯必叫高質之選,其實餐廳出名主打燒物,而串燒十分好吃,特別是豚肉配柚子醬,令口腔十分清甜迷你和牛炒飯,一點也不粒你,而且和牛炒香十分吸引,啖啖大粒粒和牛豚肉餃子:餃子皮薄,而且做到外脆內嫩,咬開有甜甜的豚肉汁🍨雲利拿同綠茶雪糕2杯雪糕畫上完美和期待下次再光臨

環境比之前更舒服,原來餐廳為迎夏天,所以翻新店舖👍

和式沙律,沙律十分清甜配芝麻醬令人開胃

味噌湯:十分熱,配料十分足夠

🐟特上碎拖羅丼定食

🍡中燒拼盤定食配迷你和牛炒飯

豚肉餃子:餃子皮薄,而且做到外脆內嫩,咬開有甜甜的豚肉汁

🍨雲利拿同綠茶雪糕
2杯雪糕畫上完美和期待下次再光臨
  • 特上碎拖羅丼定食
2023-04-15 198 浏览
淺水灣食lunch之選性價比不錯👍🏻擁有大型日式備長炭燒爐提供種類繁多既日式美食 而且食材新鮮 採用開放式廚房可以欣賞到師傅即席烹調加上對正沙灘🏖️ 有日光坐得舒服絕對值得一試💯🌟備長炭燒M5和牛配薯仔沙律及燒粟米和牛生熟度掌握得剛剛好而肉質非常軟嫩 肉味亦濃郁加上以備長炭上燒香表面更能鎖住肉汁 焦香味十足🙌🏻🌟比目魚西京燒配白飯比目魚既肉質鮮嫩多汁西京漬後 既甜又鹹既味道 真係好岩配碗白飯💯🌟笑酤卷招牌卷物 賣相靚👍🏻炸軟殼蟹+天婦羅蝦呢個組合係超夾炸得夠酥脆又唔會油膩 好味😋
淺水灣食lunch之選

招牌卷物 賣相靚👍🏻
炸軟殼蟹+天婦羅蝦呢個組合係超夾
炸得夠酥脆又唔會油膩 好味😋
2023-03-29 141 浏览
係淺水灣商場The Pulse地下沙灘旁,有一排好Chill既餐廳,對住個沙灘,環境都好正。其中得一間日本料理🇯🇵「笑酤和味炭燒」呢間既賣點係餐廳有最大型日式備長炭燒爐,主要有串燒、 刺身、壽司、鍋物等,食物選擇都幾豐富。餐廳最近都有翻新,環境比以前更舒適。🔸笑酤卷$228🍤🦀店員有介紹下餐廳的招牌,揀左個卷物「笑酤卷」,賣相都唔錯,好多點綴,飯卷中夾住天婦羅蝦和炸軟殼蟹,都炸得酥脆,帶有雙重口感。🔸黑毛豬紅油抄手$68🥟🔸黑毛豬擔擔稻庭麵配溫泉日本蛋$168🍜呢兩款係餐廳呢期推出既Fusion 料理,係日式X川味。紅油抄手個汁都幾得🌶️少少辣又有有香醋味,食落好開胃。黑毛豬擔擔稻庭麵係意想不到的好食🐷🌶️本身以為係湯麵,好似上海擔擔麵咁,原來係似撈烏冬,撈埋黑毛豬豬肉碎同溫泉蛋蛋汁,味道好好,食唔停口。😋🔸免治雞肉棒$52 雞軟骨$38 牛舌$78 白膳$108🍢點少得叫返幾串串燒,自家製免治雞肉棒配有日本蛋同燒汁,肉質有啲爽口,如果大串啲就更好。牛舌、白膳都燒得好香,都夠大件,唔錯。📍#笑酤和味炭燒 (#淺水灣美食)淺水灣海灘道28號The Pulse L1樓109號舖
係淺水灣商場The Pulse地下沙灘旁,有一排好Chill既餐廳,對住個沙灘,環境都好正。其中得一間日本料理🇯🇵「笑酤和味炭燒」呢間既賣點係餐廳有最大型日式備長炭燒爐,主要有串燒、 刺身壽司、鍋物等,食物選擇都幾豐富。
餐廳最近都有翻新,環境比以前更舒適。

🔸笑酤卷$228🍤🦀

🔸黑毛豬紅油抄手$68🥟
🔸黑毛豬擔擔稻庭麵配溫泉日本蛋$168🍜

牛舌、白膳都燒得好香,都夠大件,唔錯。

📍#笑酤和味炭燒 (#淺水灣美食)
淺水灣海灘道28號The Pulse L1樓109號舖