2011-11-30
公司附近(奥运站), 最近开左间好光鲜既果汁店, 同事们每日经过汇丰中心条长电梯都嚷著要去买野饮,我自己留系呢附近既时间唔太多, 一直都未有机会去试,今日我地 team 完成左一个 project, 终于有机会俾老板"万岁"于是秘书就好积极去帮大家订下午茶, 而我亦有机会试试到底系咩咁吸引女同事们我同两个大只男同事一齐去拎去外卖(其实边使咁多人, 佢地乘机落楼下吸烟)我地三个现场另外买左三杯野饮, 都系老板既推介因为原来佢地唔止系果汁店, 仲有好多唔同种类既饮品, 有选择困难既我, 自然信老板既介绍啦 1) 蕃茄凤梨汁老板话, 呢个系呢间店既其中一个招牌菜, 每日都卖得非常好好多果汁店都唔完全掌握到呢个既配搭, 一般果汁店, 为左悭成本, 会用次一级既凤梨(菠萝), 用次一级既蕃茄, 出来既效果, 都可以非常不同, 此之谓 : "差之毫厘 谬以千里"讲真, 我本身有些少抗拒"蕃茄", 不过既然问左老板推介, 顶硬上啦不过, 当我饮第一啖既时候, 我对"蕃茄"既抗拒, 完全无晒乜原来咁样既配搭, 可以有咁清新既口味, 口入面既有"蕃茄"既口感,又有菠萝既鲜香味, 哗真系与别不同, 果然
公司附近(奥运站), 最近开左间好光鲜既果汁店,
同事们每日经过汇丰中心条长电梯都嚷著要去买野饮,
我自己留系呢附近既时间唔太多, 一直都未有机会去试,
我地三个现场另外买左三杯野饮, 都系老板既推介
因为原来佢地唔止系果汁店, 仲有好多唔同种类既饮品,
有选择困难既我, 自然信老板既介绍啦 1) 蕃茄凤梨汁
老板话, 呢个系呢间店既其中一个招牌菜, 每日都卖得非常好
好多果汁店都唔完全掌握到呢个既配搭,
又有菠萝既鲜香味, 哗真系与别不同, 果然无介绍错
2) 另一 A 同事饮左 - 浓醇朱古力 + 布丁 (仲有另一款叫 : 朱古力奶茶)
原来呢间店, 唔止有鲜果汁卖, 仲有好多不同既饮料, 只只都想试, 一时间好难试晒
据 A 同事 口述 : 朱古力味非常浓, 而布丁亦好香好滑,
仲好饮过早两日老板系 Godiva 买既朱古力冰
3) B 同事饮左 - 提子牛奶
去台湾, 木瓜牛奶大家饮得多, 原来有只咁既饮品
老板话呢只系鲜奶系列入面最好卖既第二饮品,
OL 至爱, 提子系含高抗氧化物, 难怪
店员做既时候, 系完成既时候, 所有提子类既野, 都会细心帮你过滤左 D 提子皮, 等你饮得舒服 D
如果你想保留提子皮, 就要预早同店员讲, B 同事就系无为意
不过及后听佢讲, 滤左 D 提子皮, 个效果都唔错, 因为配牛奶, 仲好滑
以下呢 D 系其他同事既外卖 Order (原来仲有三文治卖) 其他同事既推介:
排毒五青汁 / 香蕉芭乐凤梨汁 / 奇异果苹果汁 / 抹茶红豆奶茶 / 鲜橙汁
芒果多多(益力多) / 冻焦糖咖啡 / (热)桂圆红枣茶 / (热)姜母茶 / (热)布丁奶茶
忽然惊觉, 原来佢地已经试左一半以上既产品
难怪咁快佢地就已经试左咁多口味