2014-07-17
近几个月爱上食素,可能因为素食店愈开愈多,款式又愈来愈吸引。今晚去书展前,同朋友就嚟左爱家食。爱家位置其实唔难揾,就系circle k楼上。上到去,比我感觉系好简洁明亮,对住窗户的位置好舒服。呢度的店员好有礼貌,安排左我地坐底,比本menu我地睇,之后同我地讲睇啱食咩就去收银处比钱落order就可以了,一个以快餐店模式经营的素食店。朋友因为肠胃唔系几舒服,所以我地冇叫一人一个set,我地叫左清炒杂菜,什菜沙律和公司三文治share食。可能夏天的关系,三碟食物嚟到,好多绿色,感觉好清新,成个人都冇咁热。三碟的份量都好足,以为系菜,仲谂住唔够食,点知食剩左,做左大嘥鬼添。清炒杂菜好味,又唔会好多油,感觉好新鲜。杂菜沙律加左d葡萄干,带有点点酸味,感觉好清新。公司三文治用左素肉。因为呢间素食店系唔用蛋和奶,所以三文治入面的唔系蛋,但我地就研究唔到系咩,只是觉得有点似莲蓉的口感。我地见到餐牌上面仲有好多甜品,而且全部都系标榜唔会用蛋奶整。下次一定要去试下啦。呢度除左系餐厅之外,仲系一个素食杂货店添。
清炒杂菜好味,又唔会好多油,感觉好新鲜。
杂菜沙律加左d葡萄干,带有点点酸味,感觉好清新。
呢度除左系餐厅之外,仲系一个素食杂货店添。