2018-09-01 3728 浏览
今日Happy Friday, 开会前有少许空闲,于是走去叹返杯好啡先😁。嚟到Barista Jam, order左个冰凉嘅S. O Ice Drip Set舒爽下😊。Ice Drip Set 系有三小杯ice drip coffee, 形式类似tasting set, 而咖啡豆产区就系四选三 我偏爱果味同酸味重点的, 所以拣左Ethiopia 、Kenya、同一款 tea。店员会略略介绍每款咖啡豆嘅特性同味道,然后仲会教你应该饮嘅先后次序,等你可以品尝到最真确最丰富嘅味道👍。我就先尝一口Cascaratea清清口先😁Cascara 其实是咖啡樱桃果干,之前我去台湾时都有买过一包回家冲泡。佢嘅味道有啲似洛神花茶,好清爽,饮落有种清甜的龙眼干香气。好适合夏天饮用。不嬲都爱饮Ethiopia 🇪🇹 嘅咖啡豆,闻得出草莓同甜美花香,饮时入口都有阵草莓同桃嘅味廿道,饮到尾有少少蜂蜜甜感😍😊。Kenya呢款豆都系果味重啲嘅,不过比起Ethiopia, 佢口感更加圆润啲,酸味冇咁强。呢三款都好合我心水,可惜时间不够,唔可以再试其他产区, 因为赶住去开会,所以想买咖啡豆要等下次喇!

我就先尝一口Cascaratea清清口先😁

2018-08-31