2018-08-03 1259 浏览
其实由朗豪坊行10-15分钟就会到奥海城,有时系旺角行完街,都会行去个边揾食。贪佢唔会太多人外,仲有好多唔同种类的餐厅可以选择。今次就去左位于二期1楼(系Uniqlo楼上)的Lemon Grass食泰菜。餐厅最近做紧大肉蟹的推广,半价$284就可以食到超丰富的咖哩或胡椒炒蟹/粉丝蟹煲!不过由于我俩都唔多好蟹,所以就无试到,大家如果钟意食蟹的,都几抵食。我好欣赏泰菜的小食,因为通常都会用大量的香料及香口的烹调手法去煮。今次我们先叫了串烧,我们就拣左半份牛加半份猪串烧。两款串烧都烧得几香,当中我比较钟意猪多D,猪肉有少少的油香,比牛肉无咁干身。呢个串烧沙嗲酱有花生粒及重椰香味,整体香得黎唔会辣。个酱配埋个串烧食,味道会更有层次哦。泰式蔗虾有3大条,个份量比其他餐厅更大。表面炸得金黄色,但不太油腻!咬开后,虾肉好厚身,而且好真材实料,见到微微的橙色,用左好多虾哦!另外,我们叫左份比较饱肚少少的香芒软壳蟹米纸卷⋯⋯一碟8件的米纸卷上面放上炸得香口的软壳蟹,未食净系见颜色已经觉得几吸引了!用柔软的米纸包住米粉及新鲜脆口的蔬菜丝,点埋个泰式酸汁,真系非常开胃!唯一挑剔系软壳蟹无包系米纸卷内,就变得

串烧

串烧

泰式蔗虾

泰式蔗虾

香芒软壳蟹米纸卷

用柔软的米纸包住米粉及新鲜脆口的蔬菜丝,点埋个泰式酸汁,真系非常开胃!唯一挑剔系软壳蟹无包系米纸卷内,就变得「各自各」。如果包埋入米纸,口感应该更丰富好食。
香芒软壳蟹米纸卷

青咖哩鸡用小铁窝上菜⋯ 对于「谭仔清汤」的我,觉得咖哩算几辣下,唔会太稀之余,
咖哩香都几香浓。鸡用左我好喜爱的无骨鸡柳,鸡柳嫩滑唔干,啖啖肉好正哦!
青咖哩鸡

食到辣野,即时整返杯野饮!餐厅有promotion, 68蚊就有2杯特饮,当中有热有冻,除左系泰式餐厅常见的珍多冰、椰王外,仲有少见的黑牛及白牛,一定有你的心水。

今次我们就叫左一个椰王及一杯蓝碟花椰果冰。椰王够冻又清甜、蓝碟花椰果冰为有汽饮品,味道较甜,系食辣野个时饮确系爽!
饮品  (两杯)

我唔系叫左好多饱的主食,因为我想食传统芒果糯米饭!近排系芒果收成的季节,味道特别清甜。加上仲暖暖地的黑白糯米饭,口感非常软熟,淋埋唔系好甜的椰汁,令味道更重奶香。
传统芒果糯米饭

钟意我分享的,我邀请你订阅我的食评,我会继续与大家继续吃掉世界,甚至吃掉整个宇宙!(哈哈)
青咖哩鸡
传统芒果糯米饭