2022-09-02 127 浏览
今日同朋友嚟大角咀,中午路经博文街,见到之前帮衬过𠮶间拉面店,对面新开咗间主打夏威夷盖饭嘅餐厅。上网睇到啲 Poke Bowl 卖相好吸引,有人即刻心心眼话要试。餐厅走小清新路线,店内装潢简约,以黑白两色为主调,墙身上悬著霓虹灯店名和装饰,设计精美,啱晒食饭前后打卡呃 like! 细看餐牌,招牌夏威夷波奇碗共有 6 款可供选择,全部都可以自选跟寿司饭、沙律菜、二合一或蓝花梅子饭 (+$3),另外客人亦可以按自己喜欢嘅口味,自由搭配。选了《Everything 我全都要》配蓝花梅子饭 ($126) 同《Ebi Poke 虾兵蟹将》配菜饭各半 ($103),另外再加咗爆谷同饮品。我全都要用料好丰富,内有三文鱼、吞拿鱼、蟹子、牛油果、香菇、紫洋葱和山葵蛋黄酱,材料堆得满满,色彩缤纷,惹人垂涎。三文鱼油润肥美,吞拿鱼肉质滑溜,而牛油果嘅熟度亦啱啱好,捞埋啲酱汁一齐食,好醒神。垫底嘅蓝花饭,以蝶豆花汁液制成,入口气味芳香,带梅子微酸,令人越食越开胃。至于虾兵蟹将嘅材料就有凤尾虾、菠萝、蟹肉、中华沙律同柑橘沙律汁。凤尾虾大只肉厚,菠萝甜美多汁,蟹肉雪白鲜甜,而中华沙律亦爽口冰凉。垫底嘅寿司饭&沙律
至于虾兵蟹将嘅材料就有凤尾虾、菠萝、蟹肉、中华沙律同柑橘沙律汁。凤尾虾大只肉厚,菠萝甜美多汁,蟹肉雪白鲜甜,而中华沙律亦爽口冰凉。垫底嘅寿司饭&沙律菜,同酱汁味道好夹,很 refreshing!
另外呢份焦糖肉桂爆谷 ($38) 水准亦唔错,送上时仍热烘烘,入口香喷喷,脆度十足,焦糖味浓厚香甜,美味。
饮品选择丰富,有健康果昔、养生冷泡茶,另外亦有双柠梳打、菠萝可乐等可供选择。拣咗清热又健康嘅黑枸杞菊花茶 (+$15) 同 洛神花茶 (+$15),洛神花茶味道甜甜哋,消暑又解渴,饮落好舒服。