2020-10-01 114 浏览
去旅行买手信最常见不过,但成间舖买返黎见过未?两位女生游走台中时无意中发现植作茶呢个健康饮品牌子,一试就爱上,仲将佢引入香港,系山林道开店。香港咁多台式饮品店,佢有乜咁特别呢?植作茶主打以台湾直送低温烘焙豆类、谷麦类做茶底,无咖啡因,用鲜奶唔用奶精,岩晒追求健康或肠胃唔好嘅人。🍴黑糖桃胶决明子鲜奶 HK$32未饮过豆类、谷麦类嘅茶饮,所以叫店员介绍下,一讲到决明子味道似咖啡,我就二话不说要试佢。味道真系同手冲咖啡有几分相似,不过就较清新轻盈,因为有黑糖所以唔会好淡,桃胶都几滑,有得咬下,无珍珠咁肥。🍴黑糖桃胶冬瓜混红麦茶 HK$27冬瓜茶多数甜到死,但呢杯加左红麦茶之后,甜味更加平衡,红麦茶仲可以降火解腻添,呢个配搭唔错。植作茶仲有好多唔同功效嘅饮品配搭,惊唔知饮乜的话去到问店员啦,佢地好乐意介绍。店内仲摆放左插画、新诗等等本地作品,唔止有得饮,仲有得睇添啊。📍植作茶尖沙咀山林道10-12号山林阁地下2B号舖

🍴黑糖桃胶决明子鲜奶 HK$32

🍴黑糖桃胶冬瓜混红麦茶 HK$27