上一次食 Poke bowl 已经系一、两年前,当时系喺中环一边OT一边食。上星期收工之后同朋友黎到上环,呢到有好多不同类型既餐厅,多数都系西餐厅同埋酒吧。我地都想食啲健康啲既西式料理,于是就去左呢间出名食poke bowl 既餐厅~餐厅以蓝色为主调,用左一条鲸鱼做logo🐳,睇黎系以海洋为主题。餐厅门外摆放左几个不同嘅餐牌,展示左各款不同嘅signature bowls,每一个bowl 都有其特色,例如proteinbowl系专为健身人士而设💪🏼。入到餐厅就见到一张长长既高枱同埋几张二至四人枱,仲有一个好大既酒柜🍷🍾另外,前台有一部巨大既啤酒机🍺,好有格调。喺我地点餐同埋进食期间,都不断见到好多黎买外卖既食客 🥗🍣🍔🥡餐牌精美简洁,囊括左多款美食~ 有招牌poke bowl、意粉、burger 同埋小食等等,每一道菜都好吸引。而饮品方面,佢地提供汽水同酒类饮品等🍸日式柚子牛油果刺身沙律 $98我地首先点左一道Signature bowl,再喺四款食材当中挑选一款做bowl 底。由于本身想试既稻庭冷乌冬已经售罄,而寿司饭同长通粉又太heavy,所以最后我拣左沙律菜🥗呢款poke bow

日式柚子牛油果刺身沙律 $98

呢款poke bowl 色彩缤纷,面头铺满绿油油既牛油果🥑、橙红色既刺身,同埋半只溏心蛋。刺身有三款,包括三文鱼、吞拿鱼同埋鲷鱼🍣。每一款都系新鲜肥美,鱼油丰腴,同日式柚子醋好相配👍🏼
牛油果肉质细腻,成熟程度岩岩好。入口香软细滑,味道鲜美 🥑

半熟蛋 🥚

呢到既半熟蛋拿捏得好好~蛋白好嫩滑,而半熟蛋黄同酸酸甜甜既沙律菜相映成辉,香甜稠密😋

美国芝士烟肉牛肉汉堡配薯条 $108

芝士烟肉牛肉汉堡即叫即整,净系睇卖相已经非常吸引~

新鲜即炸既薯条外脆内软,一端上枱面已经闻到浓浓既薯香。咬开金黄色香脆既外皮🍟 可以品尝到新鲜既薯蓉,口感一流😋

牛肉汉堡夹著生菜、洋葱同芝士,重点当然系中间块香煎牛肉汉堡。整块牛肉汉堡分量十足,同手掌一样大,鲜嫩多汁。
我地将汉堡包切成两份享用🍔 除左品尝到香浓既牛肉味道,洋葱同生菜亦为汉堡带来一点小清新。

另外,餐厅选用自家制海胆咸蛋黄酱作为调味酱汁,颇有特色。

当晚真系好满足,连朋友都大赞有惊喜。餐厅店员既态度亲切和蔼,耐心地为我地解答有关食材既问题。A bowl 系一个好唔错既小聚地点,好适合放工后或假日去放松一下,同朋友慢慢倾、慢慢食 😋
2022-07-07