2024-09-27 0 浏览
讲到西贡食雪糕,最近真系少不了「小满定律」。呢间店舖就系位于小巴总站附近,行经7-11同百佳中间条直路就会见到。讲到小满定律呢度既特色,就系佢哋卖紧既系希腊乳酪froyo,佢既希腊乳酪唔似一般咁酸同杰,口感滑身易入口,基本上同我哋平时食开既希腊乳酪比,仲容易接受啲。我𠮶次试左希腊乳酪雪糕既杯装,价钱系$58,份量都几够,200克雪糕加上可以拣三款配料同一款酱汁,配料选择都好丰富,有二十几款可以拣,酱汁就有四款畀你配搭。我拣左绿茶粒糯米糍、咖啡蒟蒻同焦糖脆脆,焦糖脆脆当时未整好,店员好贴心地另上比我。酱汁方面,我拣左热情果酱,佢系用新鲜热情果打成酱,仲见到啲热情果籽,酸酸甜甜,非常醒胃。讲返配料,绿茶粒糯米糍既口感好正,糯米糍外皮软糯,糯米粒几有弹性,不过绿茶味有少少怪味,个人感觉唔系太啱口味,如果原味会好啲。咖啡蒟蒻方面就中规中矩,冇乜特别惊喜,纯粹加左啲Q弹口感。至于焦糖脆脆,口感好脆,仲可以平衡到乳酪既酸味,同雪糕一齐食真系几夹。整体嚟讲,小满定律既希腊乳酪froyo真系值得一试,食完又冇咁重既负担,配料同酱汁既选择多元化。如果你去西贡,一定要试下呢度既希腊乳酪雪糕!
2024-07-13
等候时间
10 分钟 (堂食)