2023-10-25 286 浏览
今日同素食嘅同事去试新餐厅。餐厅附近环境好靓!有啲室外座位,依家呢个天气嘅话就都几舒服。如果唔系,其实铺头座位唔多,平日lunch 都坐到满晒。叫左个「台湾盐水豆干翠玉瓜沙葛面」,menu上唔知点解会标住为「生酮」,但明明似系有面粉嘅面。如果真系生酮,咁呢个面真系好成功,好似真面粉面。豆干好食,应该系落左沙姜粉调味。翠玉瓜清爽,应该系生嘅,当沙律食。本身以为食菜会唔够饱,但呢度啲份量真系好足,食完之后饱到上心口。另外叫左个「超级蛋白质果昔」,本身唔知咩系moringa,唔知道会系咩味道,都颇为好奇。结果上桌其实我就只系尝到可可粉、香蕉和燕麦奶味。不过系好清新,够冻,唔会有渣,唔太甜,系好味的。
今日同素食嘅同事去试新餐厅。

2023-10-24
午餐