2020-04-01 364 浏览
系漫街都系pancake 疏乎里嘅时代,雪之下算系pancake 界嘅清泉,并没有diss 疏乎里嘅意思,但香港果种一hit 咗一种食品,就开到成行成市,令人审美疲劳,就算开头钟意食,都食到你惊,食到你冇感,的确可怕⋯我开头都有沉过pancake 疏乎里嘅船,觉得好软熟,好轻飘飘,好似食咗一片云咁,好得意,但食咗好多次之后嘅我,当中当然良莠不齐,如果佢用嘅油唔靓,好多时油味重会盖过蛋香,慢慢⋯我醒啦,想食返嘀实在嘀嘅野。朋友话呢间嘀pancake 好出名,咪去试下,噫?唔同㖞!佢好厚实,近似蜂蜜蛋糕嘅感觉,入面比较湿润,好香蛋味,有一种朴实嘅感觉⋯钟意甜嘀嘅,可以再加上蜂蜜,好似置身日本嘅咖啡小店,再加上一杯earl grey ,真系太幸福啦!

慢慢⋯我醒啦,想食返嘀实在嘀嘅野。

朋友话呢间嘀pancake 好出名,咪去试下,噫?唔同㖞!