2011-01-05
10月23日, 呀菲终于都减完肥~ 可以再开始丧食啦! 但系因为放监第一日喉咙已经觉得唔舒服… 所以拣咗黎食清淡d嘅上海野~ 星期六午市时段罕有地唔洗等位, 仲可以有个无敌海景嘅卡位坐! 呢顿午餐真系食得令人心旷神怡~::: 鸡丝粉皮 ::: $42特别要求麻酱另上以免酱汁泛滥搞到无晒其他味, 侍应都有将要求写喺菜单上~ good! 呢度嘅鸡丝粉皮够冻, 青瓜丝比较多, 鸡肉比较细碎… 但味道尚算清甜. 薄薄的粉皮晶莹烟韧, 弹牙~ 捞埋麻酱食又有爽口感, 不错~ 不过份量较小.::: 上海小笼包 ::: $28小笼包一笼四个, 皮厚薄适中, 重点系多汁! 一夹起, feel到个外皮袋住d汤, 喺里面浪下浪下, 又唔会爆出嚟wor~ 真系够晒juicy! 开头食觉得内里肉馅味道略淡, 但无乜调味料正好让肉味慢慢渗出~ 点埋醋食就啱啱好! 正!::: 嫩鸡煨面 ::: $42呢个真系病人主食嘅代表! 只有少少鸡肉、白菜同面… 十分清淡~ 鸡肉同白菜都切成小粒小段, 食落带有上汤的清甜. 面条都碎碎地, 煮得好淋, 基本上唔系好洗咬都已经可以直吞落肚… 成碗野味道都好清淡, 好靠上汤带出味
::: 鸡丝粉皮 ::: $42
::: 上海小笼包 ::: $28
::: 嫩鸡煨面 ::: $42
呢个真系病人主食嘅代表! 只有少少鸡肉、白菜同面… 十分清淡~ 鸡肉同白菜都切成小粒小段, 食落带有上汤的清甜. 面条都碎碎地, 煮得好淋, 基本上唔系好洗咬都已经可以直吞落肚… 成碗野味道都好清淡, 好靠上汤带出味道. 但对于想食清d嘅病人黎讲, 呢个面真系适合不过~
::: 山东手抓饼 ::: $22
全餐饭最油腻的食物… 但其实都唔算好油, 起码肉眼望落系干身的. 不过拎上手食的话就会feel到佢d油迹喇…卖相亦不太讨好… 手抓饼质地松软, 有少少似马来西亚的油松饼~ 而味道就同葱油饼差唔多~ 算系饱肚之选.
感觉好relax的一餐上海菜~ 环境好, 服务唔错, 食物水准中上, 而且价钱唔贵. 只系佢嘅茶略为冇乜味, 可以改善一下~ 平时成日见到time square店的人龙都怕咗等而唔食… 但原来多人等系真有原因的~ 下次想食上海菜都会返嚟再食~ 希望到时唔好咁多人等位啦!