2017-02-04
自从早两个月去潮褔食完一次蒸气锅毕生难忘之后,实在期待不已,一定要再食一次,但系老婆大人唔想重覆食同一间,于是就Book左间第一次。地点尼讲,算近柯士甸站,3分钟可到,好多车位。餐厅环境尼讲,非常干净,有西餐厅既feel。坐低基本唔驶续样点,照餐牌叫set就得,饮品方面,如果唔介意热饮,其实坐低就有花茶饮,只系我想似冻野,就叫左个咸柠七,咸柠够入味,笃埋先上,诚意之举。话咁快,已经上锅加米,首先系蒸虾同蚬,正常海鲜,不过就难得既新鲜。然后系重点既龙趸肉,骨都去埋,切到大小刚好,难得系竟然仲有块非常矜贵既龙趸皮,事关龙趸皮好多时用于炸鱼皮等等其他用途,而皮质弹性,配合肉质鲜味,绝对系顶级佳肴。再尼就系手打丸同埋日本宫崎放养猪梅头肉,哩只肉质系第一次见,入口非常有猪味,质感有弹性,比黑毛猪更鲜更惹味。再来系带子裙边同埋带子,无错,系分开蒸分开上既,原因应该系想将两个口感截然不同既食物分开,带子蒸出尼既倒汗水仲非常有鲜味,带少许海盐咸味,极致既享受。最后一轮就系疏菜同埋不得不提既嫲嫲爱心韮菜饺,绝对食得出系自制,多菜少肉,冇肥肉,食落质感竟然同我细个妈妈整既一样,遗忘多年既味道。菜都食埋就要
菜都食埋就要揭盅食粥底啦,打开竟然真系好多米,唔系出面食果d粥水,仲有排骨响粥入面,蒸完海鲜既粥底亦有一阵既鲜甜。
食埋粥底其实已经饱到上心口,再尼仲有桃胶雪耳木瓜糖水,啱晒我近排口咙痛。