难得刚刚开始放暑假, 今日又得闲无事, 便千里迢迢搭火车黎到大步墟, 专程黎到试下咁有名气既群记清汤腩.好在今日系星期一, 去到门口等左5分钟到就有得识喇;)一入都去, 立即点左一碗「」, 一碗「净河粉」. 如果真系想食最好味既, 强烈建议分开点, 因为如果点「牛腩河」、「牛面珠河」等等, 牛的汁系会被河粉的汤冲淡, 食吾出牛的真味了.虽然58蚊一小碗既净牛面珠真系吾算平, 但系群记既牛面珠的确系名不虚传. 熬制多时既汤底加上又稔又嫩滑既牛面珠, 的确会令人一试难忘, 一入口已经可以感受到佢地既「功夫」!其实我认为一碗好吃的河粉靓的汤底才是王道, 所以十分推荐群记, 将来一定会再光顾的
好在今日系星期一, 去到门口等左5分钟到就有得识喇;)
一入都去, 立即点左一碗「[b净牛面珠]」, 一碗「净河粉」. 如果真系想食最好味既, 强烈建议分开点, 因为如果点「牛腩河」、「牛面珠河」等等, 牛的汁系会被河粉的汤冲淡, 食吾出牛的真味了.
汤味和肉味都非常浓的净牛面珠一碗 盛惠58大元
配上熬制多时的牛骨汤的河粉 14元