2022-07-07
之前听朋友讲过関东酒场既清酒放题,今日决定同朋友挑战下🔥。餐厅装潢充满和风格调,完全感受到日本地道居酒屋嘅气氛。清酒放题分为「竹」同「松」。前者系1.5小时任飮,后者系3小时🤩。最后我地拣咗「松」,落单之后职员俾我哋拣清酒杯。清酒真系好多选择,雪柜第二至四排都可以任饮,职员介绍左边清酒比较甜,而且有几款系水果味道,至于右边口感就比较dry。除左清酒之外,啤酒同梅酒都可以任饮。我同朋友分别试左Suntory黑啤同Suntory50/50,两杯啤酒够冻,饮完好爽!放题仲包括关东煮同两款佐酒料理,我地拣左薯条、炸洋葱圈、唐扬墨鱼咀同唐扬炸鸡,每款小食份量都唔小,佐酒一流😋我地愈饮酒就愈肚饿,所以加咗$68要一个串烧拼盘,包括车厘茄、烧菠萝、翠玉瓜同烧笳子。整体而言,气氛非常好,职员同客人有讲有笑。另外听职员讲之后会推出三款新嘅佐酒料理,包括福冈果物串、乌冬等等,期待下次同更多朋友倾吓计饮下清酒!