2024-03-19
居酒屋系日本到系一种大众文化,经济舒适既消遣场所,到左香港就成为中高价消费,两个人简单食饭动辄上千先可以埋单,遑论开枝清酒品尝。今晚系闹市中揾到令和锅物酒场,装修满满日式居酒屋元素,重点系几个雪柜内数不清种类的清酒,睇嚟又系一个唔清醒既夜晚。今晚一行七人难得聚首一堂,决定不醉无归,拣左无限时任饮24款清酒,仲有啤酒,梅酒,果酒,真系选择困难,不过好在令和有位清酒专家驻场,系香港为数不多既酒匠,按喜好介绍唔同既清酒比我哋,饮酒之余又可以增进知识,真系一举两得。饮得酒梗系要下酒菜,炸池鱼仔,唐扬海苔鱿鱼两种炸物酥脆香口,烧鳕鱼干卜卜脆,富士山火焰脆脆薯仔沙律兼顾松软同脆口于一身,调味得宜,几道小菜过后,已经饮左几种清酒,有清爽,辛辣,甘甜,各有特色,而且坊间少有。主菜拣左萨摩赤鸡白汤锅同海鲜痛风锅,赤鸡锅鸡肉鲜嫩,鸡白汤鲜甜,配上一锅杂菜,食完加两碗白饭落去慢火烹煮,鸡同菜既甜味融入饭中,饮完酒食返碗真系舒畅。痛风锅有几种海鲜,仲有𩽾鳙鱼肝,一边煮鱼肝稍微溶化落汤底,更显鲜味。惊喜的是海鲜下系肥美既牛大肠同牛粉肠,卤得入味又不失牛脂味,每一口都系邪恶既诱惑,食完一旧又忍唔住食第二旧,酒亦越
主菜拣左萨摩赤鸡白汤锅同海鲜痛风锅,赤鸡锅鸡肉鲜嫩,鸡白汤鲜甜,配上一锅杂菜,食完加两碗白饭落去慢火烹煮,鸡同菜既甜味融入饭中,饮完酒食返碗真系舒畅。痛风锅有几种海鲜,仲有𩽾鳙鱼肝,一边煮鱼肝稍微溶化落汤底,更显鲜味。惊喜的是海鲜下系肥美既牛大肠同牛粉肠,卤得入味又不失牛脂味,每一口都系邪恶既诱惑,食完一旧又忍唔住食第二旧,酒亦越饮越多,种类竟然仲未重复,真系怀疑自己可唔可以试哂咁多酒。
食过主食后,大家一边聊天品酒,一边听酒匠介绍,又忍唔住点几道小食伴酒。芝麻鸡翼外面一层薄薄既脆皮包住嫩滑既鸡肉,食完一只都真系唔够喉。月见大啡菇烤完都仲鲜嫩多汁,再伴上金黄既蛋黄,两者融洽得天衣无缝。北海道花鱼一夜干淡淡盐味,鱼肉嫩口无细骨,一口鱼一口酒,好快就秒杀一壶清酒。
刚才痛风锅既牛肠太诱人,不期然点了汁烧牛大肠同牛粉肠,同慢煮和牛筋止瘾,香浓既酱汁配上浓厚牛味既牛肠,又系下菜好友。牛筋满满既骨胶原,口感软糯弹牙,牛味依然十足。
最后大家以烧饭团作结,微焦既外层,包上紫菜跟腌萝卜,酒后食完垫垫个肚成个人都舒服哂。今晚可以系一个环境气氛咁舒服既地方饮饱食醉
,大家都相当满意,值得推荐朋友们尝试,特别系清酒爱好者,一定会令你乐而忘返。