2020-10-04
📌 Nggy &~西营盘吾子厨房终于重开啦👏🏻之前喺PMQ休业没有机会一试手艺😣今次重开就即刻book定位满心期待😍舖头位于林立咗好多cafe嘅西营盘~门面很有特色 而且有一块大嘅落地玻璃一入门口已经感受到好温馨嘅氛围🥰店内日式嘅布置好有艺术感 环境优雅舒适每一个角落都感受到诚意十足嘅小细节🤩一共有两层 座位亦不算有很多楼上嘅枱会比较大 而且有榻榻米的位置楼下则有吧枱位同日式庭园内的一张细枱🎏灯光柔和 空间感十足( ´▽`)播住悠闲音乐很令人很放松呢!本身系想叫季节限定嘅无花果蛋糕 但系咁啱卖晒 真系好失望😭建议大家早啲去咁就可以食到🥺目前小店只系接受网上预约 大家一定要book咗位先去啊!分别有四个时段(12:00/13:30/15:00/16:00)提提大家入座限时一个半钟头加每人最低消费$80‼️1️⃣ 4.3牛乳富士山奶酪 𝗠𝗼𝘂𝗻𝘁 𝗙𝘂𝗷𝗶 𝟰.𝟯 𝗩𝗮𝗻𝗶𝗹𝗹𝗮 𝗣𝗮𝗻𝗻𝗮 𝗖𝗼𝘁𝘁𝗮 $𝟰𝟴 (𝟳.𝟱/𝟭𝟬)其实专程为咗呢个招牌甜品以嚟🤣但系真系小失望呀 店员话𠮶日整得冇咁好😔所以侧边会睇落溶溶地 其实已经换咗另外一个都系咁😫
吾子厨房终于重开啦👏🏻
之前喺PMQ休业没有机会一试手艺😣
今次重开就即刻book定位满心期待😍
舖头位于林立咗好多cafe嘅西营盘~
门面很有特色 而且有一块大嘅落地玻璃
一入门口已经感受到好温馨嘅氛围🥰
店内日式嘅布置好有艺术感 环境优雅舒适
每一个角落都感受到诚意十足嘅小细节🤩
一共有两层 座位亦不算有很多
楼上嘅枱会比较大 而且有榻榻米的位置
楼下则有吧枱位同日式庭园内的一张细枱🎏
灯光柔和 空间感十足( ´▽`)
播住悠闲音乐很令人很放松呢!
本身系想叫季节限定嘅无花果蛋糕 但系咁啱卖晒 真系好失望😭
建议大家早啲去咁就可以食到🥺
目前小店只系接受网上预约 大家一定要book咗位先去啊!
提提大家入座限时一个半钟头加每人最低消费$80‼️
其实专程为咗呢个招牌甜品以嚟🤣
但系真系小失望呀 店员话𠮶日整得冇咁好😔
所以侧边会睇落溶溶地 其实已经换咗另外一个都系咁😫
佢哋都再三道歉左 而且仲送多咗个焦糖布丁🤩
服务真系超级好 只怪自己系地狱黑仔王😞
不过就算佢溶溶地 但系都食到好浓嘅牛奶味
口感顺滑 甜度刚刚好!
碟豆花嘅渐变都几靓 可以想像到如果佢唔溶有几咁动L🥺
2️⃣ 日式橙香焦糖蛋布丁 𝗢𝗿𝗮𝗻𝗴𝗲 𝗖𝗿𝗲̀𝗺𝗲 𝗖𝗮𝗿𝗮𝗺𝗲𝗹 $𝟱𝟬 (𝟳/𝟭𝟬)
呢个系店员送嘅 卖相都几精致😆
布丁质感比较实 无软绵绵嘅感觉
不过橙香十足 焦糖味反而冇咁突出🍊
呢个布丁完全拯救咗我失望嘅心情😜
3️⃣ 士多啤梨伯爵茶果酱配牛乳滑蛋多士 𝗦𝘁𝗿𝗮𝘄𝗯𝗲𝗿𝗿𝘆 𝗘𝗮𝗿𝗹 𝗚𝗿𝗲𝘆 & 𝗦𝗰𝗿𝗮𝗺𝗯𝗹𝗲𝗱 𝗘𝗴𝗴 𝗧𝗼𝗮𝘀𝘁 $𝟴𝟴 (𝟳/𝟭𝟬)
本身以为系会以士多啤梨铺面
原来只系士多啤梨伯爵茶果酱加滑蛋
士多啤梨味比伯爵茶突出🍓
牛乳滑蛋反而有惊喜 牛奶味好突出
厚多士好脆身 外脆内软~
加埋一齐食都几饱 唯独价钱稍高💸
4️⃣ 奇异果薄荷果酱梳打水 𝗞𝗶𝘄𝗶 & 𝗠𝗶𝗻𝘁 𝗝𝗮𝗺 𝗦𝗼𝗱𝗮 $𝟱𝟱 (𝟳/𝟭𝟬)
饮品都系由自家渍物制成 不含色素同防腐剂
奇异果味道突出 非常之清新解渴🥝
甜度不太高 啱晒我呢啲唔饮甜嘅人😋
💡整体嚟讲 食物不算太有惊喜
但却感受到满满温馨嘅感觉🥰
亦是能令人放松嘅空间 环境真系好悠闲舒适
加上店员服务态度超级好 值得再访!
希望下次可以食到正常嘅富士山奶涷同一试好评不断的浮云亲子丼😋
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
整体味道😋: 7/10
性价比💵: 6/10
打卡指数😍: 7/10
环境服务🥂: 9/10
推荐指数👍🏻: 7/10
🍴: Nggy &
📍: 西环西营盘第二街6-8号A号舖
🔍: 12:00-18:00(Wed-Mon) *TUE OFF
☟︎ 同地区餐厅
#hkhungryfoodie西营盘