2025-01-14
人生之中无乜几次嚟西湾河,估唔到由兴东村行返去mtr途中嘅转角,大大只字<大排档>好抢眼,便同呢间港味浓嘅大排档遇上了。从店外望过去,白色外墙同加上少许植物,感觉似cafe,而店内播著香港经典歌曲,当时听到嘅有梅艳芳同张国荣哥哥,真心好耐都未试过有间餐厅系播呢d歌。店内摆设以李小龙为主,如果系粉丝嘅你,绝对系人生必到堂食打卡嘅好地方。嚟到刚好茶市,就叫大排档出名嘅沙嗲牛煎蛋汤米配热奶茶。成碗热辣辣,卖相吸引😍 米粉份量十足,煎蛋吸引,蛋白滑,蛋心仲系液态胀卜卜🤤 沙嗲牛有用洋葱,酱汁香浓,只是欠缺平时会食到嘅花生味。热奶茶色水唔错,可能我比较钟意饮浓,多1至2 layers口感更好。卫生程度属cafe level,看似老板嘅人,不停执拾,整间铺超整齐,实属少见。今次嚟嘅时间短,虽然要关店小休(?)看似老板嘅人,架起眼镜,埋紧数,无催我走,真的很好。下次有机会再过嚟同朋友试其他好西。
下次有机会再过嚟同朋友试其他好西。
查看之前的留言 ()