2021-11-12 2607 浏览
餐厅同享慢煮意是同一老板,不过西环这家主打泰式口味,连下午茶High Tea都充满泰式元素!两位享用三层下午茶原价$258,Openrice买优惠券只需$196,另收原价加一($26/位)咸点烧日本扇贝配泰式汁 - 个汁唔太浓味烧美国生蚝配泰式汁 - 只蚝几细只下芒果蟹肉牛油果多士 - 多士够脆口,好食,但个芒果似系啫喱,而且食唔出牛油果味,有少少失望。西班牙黑毛猪颈肉温室青瓜刈包 - 猪颈肉几大块,但个刈包太干有少少硬黑松露野菌脆春卷 - 春卷馅塞满菇,几好食.甜点泰式奶茶奶冻 凤梨焦糖炖蛋青柠芝士蛋糕芒果糯米饭甜点整体味道唔错,除左芒果糯米饭,又系衰在唔系用真芒果。餐饮可选泰式奶茶,鲜姜苹果汁,茶品,青柠梳打或加钱配其他饮品?.下午茶整体味道只属一般,食完都无咩饱腹感,春卷,多士都系一件切半分成二人份。奶冻及炖蛋亦是一份供二人分享。不过餐厅招牌其实是流心牛角包,跟下午茶餐另外加配一个只需$28。我选了龙虾汤流心牛角包以及东荫龙虾汤流心牛角包。前者一切开个汤就涌出嚟,食得有少少狼狈,但真系好好食!牛角包有少少酥香,加上热辣辣香浓龙虾汤,超正!只是这个包已经值满分!因为第一个无影到靓相

咸点

烧日本扇贝配泰式汁 - 个汁唔太浓味
烧美国生蚝配泰式汁 - 只蚝几细只下

黑松露野菌脆春卷 - 春卷馅塞满菇,几好食
甜点

泰式奶茶奶冻
凤梨焦糖炖蛋
青柠芝士蛋糕
芒果糯米饭
甜点整体味道唔错,除左芒果糯米饭,又系衰在唔系用真芒果。

因为第一个无影到靓相,谂住第二个拍片见证流心效果,点知冬荫龙虾汤唔系好流…不过食得出冬荫功味,都几惹味既。
下午茶