2009-01-29 80 浏览
牛年收到最开心既新年礼物就系呢盒曲奇四重奏既什锦曲奇喇!!! 一向响电视都有睇开Shadow整野食同埋Tony整蛋糕, 所以之前一睇到报纸见谢宁同佢地2个一齐开曲奇饼店已经超想食!! 估唔到姨妈咁醒, 一早订左2盒黎拜年!!!一开门见到佢拎住个袋我真系超开心, 个袋超靓呀!!!金丝带上面有朵特大紫色玫瑰花又grand又抢眼!!!姨妈话系睇住谢宁亲手绑架个丝带急不及待打开! 一开盒, 有张好得意既心意卡仔; 再打开白纸, 4块画左哈哈笑既曲奇大家见到就开心=) 不过呢, 唔可以expect佢好似Jenny咁一打开就劲香牛油味, 因为睇报纸话佢系健康d用少油同埋低糖既, 所以打开果阵无乜香味飘出黎系唔出奇的啊.9款曲奇都非常松脆, 甜度适中, 而且味道好特别, 好多款都加左特别香料* 不过论我最钟意既牛油香, 佢就比较淡喇`` 健康曲奇嘛!! 食之前唔知边只味打边只味, 试晒9款味之后上佢个网址先知佢地分别叫咩名*咖啡合桃曲奇 (上排中间)呢款最好味!! 老实讲, 大家都食唔出有咖啡味, 但就真系好香, 唔知加左咩香料, 大家都超钟意呢款, 可惜只得5块, 我食左一块咋 T^T川椒榛子曲奇

咖啡合桃曲奇 (上排中间)
呢款最好味!! 老实讲, 大家都食唔出有咖啡味,
但就真系好香, 唔知加左咩香料,
大家都超钟意呢款, 可惜只得5块, 我食左一块咋 T^T

川椒榛子曲奇 (下排中间啡色)
最特别既一款, 食落口系榛子香+不知名香料, 味道复杂,
食果阵唔觉得辣, aftertaste慢慢渗出丁点儿辣, 好得意

高纤五谷籽曲奇 (右上角一点点+左下角一点点)
网页话五谷籽包括亚麻籽+葵花籽+玉米粒+芝麻,
食落有淡淡既芝麻香,一粒粒芝麻般大小既五谷籽好有咬口,
主要食得出既系芝麻, 我都几钟意呢款, 香味特别

蛋香曲奇 (右下角黄色)
一粒粒黄色既系蛋黄, 淡淡既牛油香渗住蛋黄既味道, 好味呀!

黑白芝麻曲奇 (墨绿色)
未食已闻到好大阵芝麻香, 又系一粒粒咁好有咬口,
芝麻粉丝必爱, 哈哈不过我并唔系其中之一

朱古力曲奇 (黑色哈哈笑)
最脆卜卜的一款, 咬落真系卜卜声架,
朱古力味浓而且微苦, 我同妈咪都钟意!!!

牛油杏仁片 (黄色哈哈笑)
淡淡既牛油味, 仲有大量超细粒杏仁,
不如黑色哈哈笑般脆, 但都唔错
建议唔好心急食左面头果几块哈哈笑先, 因为哈哈笑只得4块!!!
下面果d都无画哈哈笑架!!!留返哈哈笑最尾先食会开心d 嘛* 嘻

夏威夷果仁 (左上角)
淡淡既牛油香+大大粒夏威夷果仁, 好味有咬口

牛油酥条
最松化的一款, 牛油味亦较其他款浓,
不过加左一种香料, 我唔太钟意

唔知点解大家都钟意拎佢同Jenny比, 我一食落口姨妈就问我地钟意呢间多d定系Jenny多d喇!!!讲真既话呢…我系比较钟意Jenny既, 因为Jenny实在太重牛油香而且超级松化, 我的碓系好钟意Jenny曲奇系条脷上面慢慢溶化既感觉* 但其实两间既曲奇口感都好唔同, 各人有各人喜好, 即系有d人系钟意食脆卜卜曲奇, 有d人钟意食软韧曲奇(例如Mrs.Fields); 其实曲奇四重奏我都觉得好食呀!!
总括黎讲佢就系味道特别而且系健康之选
包装又靓㖞, 姨妈话佢个蝴蝶饼好好味架, 有机会我都会试下*
什锦曲奇
可爱笑脸 (只得面头4块画左哈哈笑啊)
谢寜亲手绑的漂亮玫瑰丝带*
内附小小心意卡一张*