2023-04-01
前排约咗朋友去天后附近食野,见到有间专门食铁板餐嘅餐厅几吸引,就简咗呢间餐厅黎食。间餐厅嘅位置有啲隐蔽,可能因为价钱够实惠,加上味道又唔错,当日都见到有唔少街坊帮衬。值得一赞,呢间铺嘅服务都几贴心,会预备埋胶手套同有冰嘅水俾食客。1. 铁板霹雳霹雳烤鸡(1只)配薯条之前去过其他西餐厅食过烧春鸡,啲肉劲鞋,但系呢间铺嘅烧春鸡比我想像中嫩滑,外皮仲要脆脆地;如果嫌烧鸡唔够汁,仲可以配埋附送嘅柠檬汁同蒜蓉汁,令到味道更加丰富。薯条亦都系新鲜炸好先送上枱,食个阵仲要脆卜卜同热辣辣!2. 铁板牛骨髓、牛尾及牛腱 配意粉呢个菜式真系大推;第一次食铁板原条牛骨髓,上枱前见到厨师会用火枪烧条牛骨髓,所以牛骨髓烧得劲香同埋好容易就刮到出黎,侍应建议我地将牛骨髓同意粉捞埋一齐食,咁就会无咁济,意粉本身较为淡口,但再加埋牛骨髓,意粉味道更加惹味!牛尾同牛腱亦都炆得好入味,本身以为牛尾都应该无咩肉,点知每旧牛尾都好多肉,仲要每旧都好腍!3. 铁板芝士焗龙虾(1只)扁意粉 龙虾上枱前,见到厨师会转登用火枪烧龙虾表面嘅芝士,啲芝士仲要铺满哂只龙虾嘅表面;龙虾都几大只,食落仲要都几多肉同膏,只钳嘅肉都好大旧;意粉份
1. 铁板霹雳霹雳烤鸡(1只)配薯条
2. 铁板牛骨髓、牛尾及牛腱 配意粉
3. 铁板芝士焗龙虾(1只)扁意粉
龙虾上枱前,见到厨师会转登用火枪烧龙虾表面嘅芝士,啲芝士仲要铺满哂只龙虾嘅表面;龙虾都几大只,食落仲要都几多肉同膏,只钳嘅肉都好大旧;意粉份量都几多,味道不过不失,食落几重蒜蓉味。