2016-05-22 497 浏览
住红磡嘅朋友话俾住港岛嘅我知,未食过「红磡冰室」嘅人唔可以话自己系红磡人,仲叫我去到红磡一定要去朝圣咁话。本身都谂住揾个weekend去,点知搞搞下冇左件事。但系,原来食嘢同爱情一样,都系一件很玄的东西。当我已经忘记左「红磡冰室」嘅时候,原来佢已经喺港岛开左分店,喂呢铺唔驶过海都食到㖞,送到埋口咁就手,唔食真系罪大恶极呀,就系咁,我即刻就去叹左个brunch啦。上路前,我请教左我𠮶位讲过𠮶句豪言壮语嘅朋友,去到「红磡冰室」应该要食啲乜,佢一秒都冇谂过就答我:「常餐,瑞士鸡翼捞公仔面配炒蛋同蒜蓉多士,一定要转蒜蓉多士,如果唔系同冇黎过冇分别,呢度炒蛋够滑,野饮就随便叫啦因为叫咩都系麻麻地,我自己就通常叫茶走嘅。」𠮶种不加思索嘅坚定,或者应该叫做「红磡精神」。排左一阵队之后,一个待应姐姐带领我黎到冰室左下角嘅卡位。我一嘢坐左落去,然后一轮嘴同个姐姐覆述𠮶个常餐order,连餐牌都冇望过,因为我已经背左,而且入黎之前仲喺心入面练习左好几次,你知啦,第一次系紧张啲(毒L mode)。当我仲沾沾自喜紧自己不加思索咁落order呢件事,成个常餐已经出现喺我眼前:蒜蓉包好厚身,烘得外脆内软,蒜蓉搽得

当我仲沾沾自喜紧自己不加思索咁落order呢件事,成个常餐已经出现喺我眼前:蒜蓉包好厚身,烘得外脆内软,蒜蓉搽得平均,仲加左啲香草,滋味十足。炒蛋香滑,杯茶走就茶味略淡,不过不失啦。至于主角瑞士鸡翼呢,一睇佢黝黑嘅肌肤就知道好入味。的确,一口咬落去,肉嫩味浓,两个字,高质。公仔面爽口,唔会太稔或者太硬,有人话觉得啲瑞士汁太甜,不过嗜甜嘅我就觉得好正啦,呢铺真系学Dr. tree gun 话斋,「食碗底反碗面」,我直头想舐干净埋碗底啲瑞士汁呀!

喺北角嘅分店都咁高水平,唔知总店嘅质素会系点呢? 「所谓伊人,在水一方」,睇黎之后真系要的起心肝过海会一会「红磡冰室」呢位佳人啦!
常餐
常餐