2021-05-31
五月头去左九龙香格里拉大酒店Staycation,等我地五月尾黎返个港岛香格里拉大酒店Staycation先!呢个酒店Staycation package包24小时住宿体验(适用于周五至日及公众假期之退房)加二人早餐同$1000酒店消费额,总共收费$2000另加一。平日入住仲可以有30小时住宿体验。我其实都算系港岛香格里拉大酒店既常客,不过Staycation都系第一次,所以今次系第一次系Cafe TOO食自助早餐。Check in 嘅时候已经见到早餐系要预约,而用餐只得一个小时,真系晴天霹雳!约左8-9点,迟左少少入场佢哋都真系计足一个钟就叫你交枱,老实讲真系唔多够时间食,可能要好似Conrad咁分三个场俾人食会好啲。讲返食物,一齐睇下有咩食啦!一入门口就见到自助午餐嘅沙律吧变咗生果区。同自助午餐一样,生果分好一杯杯切粒,主要系火龙果,西瓜同哈蜜瓜。见到少有既杂果加黑莓,系限量架,质素正常!我地食左好多杯!生果区隔离就系果汁牛奶自由斟,有西柚汁,橙汁同西瓜汁。牛奶就得一种,唔似Cafe Kool热奶同冻奶都有。果汁牛奶隔离就系卷物,芝士拼盘同荞麦面。芝士有四款,分别系Comte Ao
讲返食物,一齐睇下有咩食啦!
一入门口就见到自助午餐嘅沙律吧变咗生果区。
果汁牛奶隔离就系卷物,芝士拼盘同荞麦面。芝士有四款,分别系Comte Aop,Emmental,Boursin Garlic,Camembert。试左Camembert,系正常。
再隔离就系冻肉,乳酪同沙律。冻肉系两款火腿,已经放好一兜兜。乳酪牌子有雀巢同明治,味道系大路选择,独立包装,方便卫生过Cafe Kool。好欣赏呢度有雀巢乳酪饮品,有杂莓同芒果苹果味,正!仲有两款益力多!乳酪饮品下面系一碗碗既冻麦皮,味道唔错。
沙律系一兜兜分好既新鲜沙律菜。沙律酱有三款。沙律选择少得可怜!
去返餐厅入口另一面就系点心区。点心种类好多,有虾饺,烧卖,素饺,猪肉蒸饺,莲蓉包,马拉糕。连腊味饭同白饭都有。
虾饺个饀鲜甜爽脆,块皮就稍为厚左少少。烧卖都皮薄饀靓。素饺个皮系滑既,不过太厚。猪肉蒸饺寻日食过就唔敢再试。马拉糕正常。
点心区接住落就系中式区。中式区有参巴三文鱼,家乡银针粉,炸云吞,蒜子浸时蔬,XO酱萝卜糕,紫菜蛋花海鲜羹,算几丰富!试过参巴三文鱼都几香脆,不过有d咸。XO酱萝卜糕外脆内软,味道好。
中式区接住落就系奄列同鸡蛋。奄列有九宫格配料比你拣,有火腿,芝士,洋葱,灯笼椒,车厘茄,菠菜等等。你亦都可以要班尼迪蛋,煎蛋等等,或者自己夹整好既煎蛋同水煮蛋。
值得一提系自选鸡蛋你拣左材料之后拎个号码牌返位,之后就有专人送过黎比你,唔洗等!我拣左芝士,洋葱,车厘茄奄列,奄列有好多芝士,好邪恶!
接住落就系西式区。西式早餐有芦笋番茄蛋饼,烟肉,猪肉肠,鸡肉肠,扒蕃茄,炒时令蔬菜,焗豆,热麦片,薯饼。
炒时令蔬菜有长豆同菇粒,味道好好。薯饼香脆好味。
跟住就到粉面档,好似同午餐既粉面档差唔多。我午餐时候就无试,而家就可以试试,唔洗等好耐。粉面档肉类配料有芝士丸,鱼蛋,鱼片,鱼柳,鲜虾,鱼皮饺。蔬菜配料有菜心,油麦菜,菠菜,唐生菜,银芽。面条都有几款拣,有粗面,幼生面等四款。汤底有猪骨汤底同鸡肉汤底。
要左碗鲜虾鱼蛋菠菜粗面。鲜虾超新鲜爽脆,鱼蛋可以,粗面又滑又有蛋香,浸汤浸耐左都食得。猪骨汤底味道则太淡。
再encore一碗鲜虾鱼蛋鱼片唐生菜幼生面。呢个幼生面就唔得,太淋!
即制粥档有生鸡肉,生牛肉,生猪肉,生鱼片,生鱿鱼,生海虾比你拣,好丰富。油条系隔离比你攞。
试左生牛肉粥,都唔错。同行家人又encore左一碗。
唔想等有白粥,鸡粥,热豆浆自己攞。
印度区平时好少试,今次一试惊喜!印度食物有梛汁饭,肉骨茶,巴东牛肉,菜咖哩,春卷,炸鸡,煎饼。呢度选择多过Cafe Kool。巴东牛肉都算淋又入味,煎饼非常香脆,点巴东牛肉既汁好好味!肉骨茶我既同行家人encore左一次。
跟住返黎餐厅中间既谷物区。谷物有四款,包括瑞士营养麦,可可脆片,粟米片,全麦维。另外有名贵胡桃仁,南瓜籽同无花果干,西梅干自己加落早餐壳物度。
然后到五星级酒店既招牌面包糕点!面包有好多选择。有Almond Croissant,Soft Roll,Hazelnut Bun。
有Croissant,waffle,pancake等。
面包糕点仲有三款Doughnut,三款Muffin,Raisins Danish,Chocolate Croissant,Quiche,Marble Cake等等。
自助早餐有Doughnut真系少见。呢款士多啤梨果酱Doughnut我encore左一次,入面既士多啤梨果酱唔少,Doughnut软绵绵,虽然满布糖粉但系又唔过甜!
朱古力Doughnut有朱古力面皮而入面系有超多香滑吉士酱。其他面包糕点由我既同行家人分嗮!
仲有自己切既面包同白方包等。牛油,果酱自己攞。
另外每人包一杯咖啡或茶。
比较近排食过既九龙香格里拉Cafe Kool同隔离港丽酒店Lobby Lounge既自助早餐,呢度绝对多野同好食过港丽酒店,而食品选择好似稍稍好过Cafe Kool,而服务同等候时间又一定好过同短过Cafe Kool。不过都系个句,得一个钟食绝对唔够,系咪星期日先系架?只能比OK啦。