2021-12-12 75 浏览
中记位于湾仔骆克道市政大楼嘅熟食市场,环境就非常地道,港式风味大排档,性价比相当高,小炒 锅煲样样得仲价格相宜,味道相当唔错。熟食中心食嘢,系食风味𩠌,V仔同朋两人就叫四个特色𩠌。其实中记仲有川菜,火锅烧烤,煲仔菜,真系样样都得。两个人可以四𩠌一啤,试晒中记人气必食加厨师推介,当然系精选四款:厨师推介:地道酸菜鱼,泡辣加胡椒汤,鱼片非常嫩滑,重点不是油腻的汤,酸味加鱼味融和在汤内,加上薯粉,酸酸地少少辣,不爱辣嘅人都食到酸辣味道。另外一个是芝麻鸡,脆香鸡皮加上粒粒芝麻,鸡味加芝士味都十分有趣,脆皮加芝麻粒,有脆香酥口啲感觉。人气必食有两个:👍👍👍👍非常好食蜜瓜脆奶拼椒盐淮山: 个蜜瓜脆奶唔单外脆内软,还有奶香加蜜瓜味,好似甜品🍮奶香加脆奶味十分有趣。最后系咸鱼莲藕煎肉饼:咸香加莲藕爽脆,炸得蕉香,唔会过咸有肉饼味,松松内涵,香脆外表。都系值得试吓。中记绝对系高性价比嘅人气小炒。

厨师推介:

人气必食有两个:👍👍👍👍非常好食
蜜瓜脆奶拼椒盐淮山:

最后系咸鱼莲藕煎肉饼:

中记绝对系高性价比嘅人气小炒。